Руски председник Владимир Путин стигао је данас у Анкару, где се састао са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Фото: Burhan Ozbilici/Associated Press
Фото: Burhan Ozbilici/Associated Press

Руском председнику је у главном граду Турске приређен величанствен дочек. На улице су изведене коњице, а ту је била и неизбежна почасна гарда која је била постројена испред два председника.

Дочек Путина у Анкари, Фото: Printscreen
Дочек Путина у Анкари, Фото: Printscreen

Ердоган је Путина дочекао на улазу у председничку палату, а потом су интониране химне две земље.

По доласку испред председничке палаче Путин је војнике у почасној гарди поздравио речима „мерхаба аскер“ (поздрав војници).

Након заједничке фотографије испред председничке палате, Ердоган и Путин ће путем видео-конференције присуствовати полагању камена темељца за градњу прве турске нуклеарне електране Акују.

Након тога је планиран билатерални састанак, а потом ће Ердоган и Путин председавати 7. састанком Већа за сарадњу на високом нивоу између Турске и Русије. Након састанка је планирано потписивање споразума, потом заједничка конференција за новинаре, а након тога и вечера у част руског председника Путина.

Путин ће током сутрашњег дана у Анкари присуствовати и трилатералном самиту Турске, Русије и Ирана, а тема самита је Сирија.

Једна од главних тема разговора је продаја руских система противракетне одбране С-400 Турској због чега Вашингтон Анкари прети санкцијама. Ту се помиње и одбијање продаје ловачких авиона Ф-35 уколико Анкара купи руске системе, међутим Турска је јасно ставила до знања да од те трансакције неће одустати.

Русија улаже велике напоре како би Турску снабдела система С-400 до 2020. године, напомиње Тасс, али додаје да је помоћник руског председника Јуриј Ушаков рекао, уочи Путинове посете Анкари, да „не зна у ком степену ће руска страна настојати да задовољи захтев Турске“.

„Низ контаката без преседана између председника Русије и Турске претходио је самиту. Само у 2017. години, Путин и Ердоган одржали су осам састанака и више од 20 телефонских разговора“, навео је Путинов помоћник.

АП је јуче оценио да се везе између Русије и Турске продубљују више него икада, у тренутку када Москва срља у дипломатски процеп великих размера због скандала са отрованим контрашпијуном, а Анкара са западним савезницима погоршава односе због питања везаних за људска права и офанзиве на Курде у Сирији.

„Руске и турске војне и обавештајне службе блиско сарађују у том домену“, рекао је Ушаков, додавши да ће два лидера наставити потрагу за заједничким политичким решењима у Сирији.

„Турска и Русија су оставиле по страни традиционално ривалство и разилажења по регионалним питањима како би исковале снажне економске везе“, наводи се у анализи, уз посећање да су две стране у децембру постигле споразум о турској куповини руског система ракетне одбране дугог домета С-400 „који је изненадио неке турске савезнике у НАТО“.

Поред нуклеарне централе, указује америчка агенција, две земље граде и гасовод „Турски ток“ којим ће се руски гас допремати до Турске.

Путин борави у Анкари у оквиру своје прве посете некој земљи откако је поново изабран за председника на изборима 18. марта.

Извор: alo.rs