Лидер ЛДП је за веома кратко време прешао пут од скромног момка у полупоцепаним патикама до политичара који тренутно троши милионе евра за које нико не зна одакле му.

Од вође студентских протеста деведесетих до тренутно једног од најбогатијих политичара у Србији – тако би се укратко могао описати развојни пут лидера ЛДП Чедомира Јовановића.

ФОТО: МАРИНА ЛОПИЧИЋ

За око 20 година у политици, за руком му је пошло оно што многима није, а можда и никада неће. Стекао је, наиме, велико богатство, ако је судити по начину живота који води, али до данас никоме није јасно на који начин. Јовановић пак данима или годинама одбија да објасни порекло свог новца.

Чеда о милионима – ЈА САМ БИЗНИСМЕН

Лидер ЛДП, познат по хедонизму, никад није био превише расположен да објасни одакле му новац за стил живота који води. Пре неколико година, у једној од ретких прилика, рекао је да има веома успешан приватни бизнис и да је платио вишемилионски порез, али није открио и којим се конкретно послом бави. Познато је да су фирме које су се водиле на његову супругу Јелену под стечајем због огромних губитака и неплаћања пореза.

Међутим, више је него јасно да с око 900 евра посланичке плате не може да финансира бахат живот какав воде његова породица и он. Десетине хиљада евра троше годишње за летовање на Миконосу, ништа мање не кошта ни Јовановићево планинарање по светским врховима током зиме. Лидер ЛДП годинама вози само најскупља возила, попут „ауди Q7 кватра“, док је својој лепшој половини не тако давно купио „мерцедес“ од баснословних 60.000 евра. Медији су открили и да има јахту, а позната су његова луксузна летовања на елитном грчком острву Миконосу, где је одседао у велелепној вили и уживао у ресторанима у којима се шампањац продаје по цени до 120.000, а вотка по 15.000 евра… Чак се постављало питање да ли је вила на Миконосу од неколико милиона евра у његовом власништву. Познато је да велике своте новца троши и за фирмирану гардеробу, а познат је и као колекционар скупоцених сатова од по неколико десетина хиљада евра.

Сарадници га раскринкали – ЧЕДА ЈЕ МАЛИ СТАЉИН

Лепе речи о Чедомиру Јовановићу ретко ко да данас има. Његови блиски сарадници, дакле они који су га добро упознали, описују га као битангу, преваранта, лопова… Миле Корићанац, некадашњи менаџер ЛДП, говорио је да је „Чеда мали Стаљин“, Горан Петровић је рекао да је „патолошки, дакле болесни преварант, лопов и лажов, хохштаплер и битанга“, док је Бранислав Лечић истицао да га је „Чеда пријатељски издао“. Весна Пешић је за њега казала да је „џибер алав на лову“.

Када се данашњи лидер ЛДП упореди са оним што је био деведесетих, јасно је да ту нема ничег заједничког. Почео је, подсетимо, као један од предводника студентских протеста у Београду 1996. Обучен у кожну јакну, са полупоцепаним патикама и минђушом у уху, остављао је утисак скромног – да не кажемо сиротог – студента. А онда је ушао у политику, где се, како су га многи политички противници, али и бивши сарадници оптуживали, талио са сваким од ког је могао да има финансијску корист.

ФОТО: PRINTSCREEN

Упућени тврде да је тако и дошао у контакт са „земунским кланом“, који му је, кажу очевици, давао и позамашне суме новца. Војислав Шешељ тврди и да су Јовановићу „земунци“ дали пет милиона марака од отмице Мирослава Мишковића, а и сам власник „Делте“ Мирослав Мишковић га је питао о везама са „земунским кланом“ и да ли је добио новац од његове отмице.

Бивши блиски сарадници, попут Весне Пешић и Горана Петровића, али и многих из ЛДП и ДС, кажу да је странку приватизовао за личне потребе, због чега су га многи од њих и напустили.

Своју партију, коју је основао 2005. након одласка из ДС, претворио је у приватно предузеће, за шта су га оптуживали и бројни сарадници.

Но, иако је јавност досад више пута тражила да се испита порекло Јовановићевог новца, то до данас није учињено. Сигурно је једино да је део прихода долазио од послова фирми које су званично биле у власништву његове жене Јелене, али ни тај бизнис није увек цветао – радници су се жалили да и по пет месеци нису добијали плату, док су Јовановићи, с друге стране, и трошили милионе.

ФОТО: PRINTSCREEN

Бежанија – ПРОКИЋ, ЛЕЧИЋ, ОСТОЈИЋ, ПЕШИЋЕВА…

Од странке у коју је велике наде полагала грађанска Србија, ЛДП је стигао до партије коју су напустили сви виђенији чланови. Од Јовановића су побегли Ненад Прокић, Бранислав Лечић, Бојан Ђурић, Зоран Остојић, Весна Пешић… Партија се налази далеко испод цензуса, а на последњим парламентарним изборима ушла је у Скупштину уз помоћ Бориса Тадића и Ненада Чанка. На недавним београдски изборима ЛДП је освојио само 0,3 одсто гласова.

Извор: kurir.rs