На позив Московске патријаршије, ове недеље је одређени број Срба добио част да присуствује свечаности поводом 10 година од устоличења Његове светости патријарха Кирила.

Фото: govorisrbija.rs
Фото: govorisrbija.rs

На свечаности која је одржана у Кремљу, међу Председником Путином, патријарсима и црквеним великодостојницима, државницима из православних земаља, руским уметницима, интелектуалцима и верујућим људима нашао се и одређени број српских званичника који су допутовали из свих српских земаља.

Како наш извор наводи, међу званицама из Србије које су руски званичници угостили, свечаности су присуствовали Народни посланик и члан „ГО“ СНС-а  Владимир Ђукановић, Стефан Стаменковски и Милица Ђурђевић Стаменковски, представници политичке организације „Српски сабор Заветници“ те српски политичар, дипломата и књижевник господин Владимир Кршљанин.

Милица Ђурђевић Стаменковски (Заветници), Фото: govorisrbija.rs
Милица Ђурђевић Стаменковски (Заветници), Фото: govorisrbija.rs

Из Црне Горе су допутовали господин Драган Бојовић, потпредседник ДНП-а, као и Игор Дамјановић познати црногорски публициста и новинар познат и као координатор Мировног покрета „Не у рат, не у НАТО“.

Свечаности у Москви је присуствовала и висока делегација Републике Српске предвођена од стране Срђана Перишића, саветника српског члана председништва БиХ Милорада Додика.

Фото: govorisrbija.rs
Фото: govorisrbija.rs

Оно што је обележило свечаност јесте закључак Његове светости патријарха Кирила, да постоје снажни покушаји у свету да се ослаби православље, а пре свега Руска црква, те да нико као Српска црква не разуме бол Руске православне цркве због догађаја у Украјини.