На седници Скупштине града Београда која ће се одржати 14. фебруара одборници ће гласати за Протокол о сарадњи Светог манастира Хиландар и града Београда, написао је заменик градоначелника Београда Горан Весић на свој Фејзбук профилу.

Протокол ће бити први званични документ о сарадњи града Београда и Светог манстира Хиландар у историји. Овим Протоколом уређује се сарадња града Београда са манастиром Хиландар који од свог оснивања 1198. године постоји као самостална монашка установа и као такав представља јединствени центар српске духовности, културе, образовања и традиције и има непроцењиву вредност за српско културно и историјско наслеђе.

Обавеза Града Београда, као престоног српског града, да помаже Свети манастих Хиландар. То је договорено са игуманом Методијем када је делегација Града Београда посетила Свети манастир Хиландар. Захвалан сам помоћнику градоначелника Београда Андреји Младеновићу на великом труду на припреми овог споразума.

Град Београд је преузео обавезу да изгради депо за смештај историјских докумената и уметничких дела као и да реконструише Ризницу Светог манастара Хиландар.

На крају, дозволите да будем личан. Да ништа друго током протеклих осам година, колико обављам одговорне послове у Граду Београду, нисам урадио осим што је успостављена сарадња Хиландара и Београда на основу које ће се изградити депо и реконструисати Ризница било би довољно.

Хвала Богу да ми је пружио прилику да учиним нешто за Свети манастир Хиландар.

Београд побеђује!

Оставите Коментар