Чак 19 сведока против Рамуша Харадинаја брутално је убијено и то уз накнадно оверавање хицем у главу

Апелациони суд у Колмару, након два одлагања, јуче је на јавној седници одбио захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја. Харадинаја српско тужилаштво терети за бројне ратне злочине на Косову и Метохији крајем деведесетих.

Злочини никада нису доказани јер су сви сведоци убијени.

Чак 19 сведока против Рамуша Харадинаја брутално је убијено и то уз накнадно оверавање хицем у главу. После њихових ликвидација, потенцијални сведоци су одустајали од сведочења пред Трибуналом, због бојазни за живот.

Нису, међутим, убијани само они који су били на списку Трибунала, већ су страдали и чланови њихових породица.

У поступку против Харадинаја, тужилаштво Хашког трибунала је извело 81 сведока, од којих су 34 дала исказ под заштитним мерама. Такође, издато је 18 позива под претњом принудних мера и два налога за привођење сведока

Фото: Profimedia

Занимљиво је да на суђењу Харадинај није тражио ниједног сведока одбране. Од почетка је говорио да то њему није потребно. Очигледно је већ тада осмислио сценарио за ослобађање од оних који би могли да му нашкоде, па није било потребе за онима који би требало да га бране.

Без сведока, Трибунал није могао да донесе окривљујућу пресуду.

СПИСАК СВИХ УБИЈЕНИХ СВЕДОКА:

Исмет Мусај убијен је 2001. непосредно пред почетак суђења групи за “случај Дукађини” у Приштини.

Садик Мурићи, заштићени сведок, убијен је 2002. из ватреног оружја у Пећи.

Весељ Мурићи, заштићени сведок, убијен је 2002. из ватреног оружја.

Беким Мустафа и Авни Ељазај убијени су 2002. ватреним оружјем.

Смаиљ Хардарај убијен је 17. фебруара 2002. из ватреног оружја у заседи у месту Витомирица код Пећи.

Тахир Земај (убијени и син Енис и брат Хасан) убијен је 4. јануара 2003. у заседи ватреним оружјем у Пећи.

Иљир Сељимај и супруга његовог брата Ферида убијени су у заседи ватреним оружјем у Пећи.

Сабахете Тољај и Исуф Хакљај, припадници КПС, убијени су у заседи 24. новембра 2003.

Садик Мусај убијен је 1. фебруара 2005.

Синан Мусај нестао је 14. јуна 2005. за време сукоба на Косову и Метохији као припадник ФАРК.

Ђељадин Мусај убијен је 16. јуна 2005. ватреним оружјем у заседи код бензинске пумпе “Молика” у селу Рашиц код Пећи.

Кујтим Бериша страдао је 17. јула 2007. у Подгорици у саобраћајној несрећи.

– Друштво сведоке сматра издајницима и постоји шанса да буду жртве освете. Могу да изгубе посао и у најгорим случајевима, буду убијени – наводи се у извештају Жана Шарла Гардета, известиоца Савета Европе, из 2011. године.

Фото: Танјуг/AP

Иако се Тужилаштво суда у Хагу у неколико наврата жалило Савету безбедности Уједињених нација на проблеме са којима се сведоци суочавају на Косову, Гардетов извештај представља први званични документ у којем се недвосмислено наводи да су убијани сведоци који су требали да сведоче против Харадинаја.

– На Косову не постоји програм заштите сведоке, у најозбиљнијим случајевима допуштено им је да сведоче анонимно – што је потпуно бескорисно – оценио је тада известилац Европе.

– Једног од сведока је ударио џип, други је убијен ножем иза кафане, двоје су под неразјашњеним околностима страдали у саобраћајној несрећи, возило је запаљено. На петоро је извршен атентат ватреним оружјем, тројица су тада била у програму заштите сведока. То је велики проблем за Хашки трибунал, али, што је важније, велики проблем и за међународну правду – рекао је тада тужилац за ратне злочине, Владимир Вукчевић.

Против Рамуша Харадинаја у Србији је последњих година поднето више од 108 кривичних пријава због најстрашнијих злочина – од тероризма, до силовања, мучења и убистава цивила.

Извор: telegraf.rs