По узору на Лајв ејд, хуманитарни концерт Ричарда Брансона требало је да уједини свет око испоруке „помоћи“ Венецуели (коју њена влада не жели).

Али напор би изгледао охоло ако би се мало публике појавило.

Прецизно планирана петосатна журка на колумбијско-венецуеланском границном прелазу требало је да почне у петак.

Западни мејнстрим медији пажљиво су пратили догађај као успех, чак и пре него што се догодио, неупитно понављајући тврдње да је 250.000 људи присуствовало концерту и  да је 100 милиона долара прикупљено у 60 дана, иако није било јасно како су до тих бројки дошли.

Тог дана наратив је остао непромијењен. Колумбија, чији се предсједник Иван Дуке придружио Гуаиду на бини, известила је да је концерту присуствовало 317.000 људи. Ово је била задивљујуће прецизна цифра с обзиром да није било улазница и људи су долазили и одлазили по вољи.

Вашингтон Пост је био мало опрезнији, давао је цифру од 200.000. Али можда и чудно, с обзиром на све пре-концертне превелике, већина медија није дала никакве процјене, концентришући се на револуционарне позиве и платитуду мира који долазе са позорнице.

Ово је био мудар потез. Концерт Лајв ејд у Лондону на Вемблију 1985. године, недавно реконструисан за биографију „Бохемиан Рапсодије“, присуствовало је 72.000 људи, и постао је легендаран захваљујући паду изнад пренатрпаног стадиона.

Са три, или можда четири пута већим бројем људи, очекивало би се да ће се појавити заиста импресивни погледи на бескрајне масе, али већина углова камере су били крупни планови или снимци снимљени иза леђа публике.

Дан Коен, репортер РТ на сцени, рекао је да је на почетку концерта био присутан само „мали део“ најављене масе – вероватно не више од 10.000.

Користећи неколико доступних снимака из ваздуха током дана, као и неке стандардне прорачуне за ову прилику, алтернативни сајт Моон оф Алабама процењује присуство на око 18.000 људи.

Чак и ако су то дискутабилни бројеви, а неко замишља да су се људи у публици појавили за само неколико песама које би заменили други, нема доказа који би сугерисали да је било на стотине хиљада присутних.

Вашингтон Пост, који своју изворну процену није приписао ниједном извору, уредио је број из каснијих нацрта свог чланка, без икакве потврде о исправци. Оригинал се још увек може наћи на снимљеним снимцима и копијама, док се број још увек налази у другим чланцима.

Advertisements