Џихадисти Исламске државе изгубили су територије у Сирији и Ираку, али и даље представљају озбиљну претњу јер се њихове терористичке ћелије шире по Европи и Азији!

Алармантно упозорење изнео је Александар Бортников, шеф Федералне службе безбедности (ФСБ), наследнице чувеног КГБ, и један од најближих сарадника Владимира Путина, председника Русије.

Дошли без проблема

Он наводи да су се припадници Исламске државе и Ал Каиде раширили по Европи, Блиском истоку и југоисточној Азији и да делују као аутономне терористичке ћелије.

„Наше процене су да је око 1.500 од 5.000 терориста стигло у Европску унију са Блиског истока. Највећи број њих су борци које су надређени послали у Европу да наставе са извођењем терористичких напада“, рекао је Бортников на конференцији коју је организовала Заједница независних држава.

Он наводи и да су се криминалне групе увукле дубоко у Африку, укључујући и Либију, као и у Авганистан.

Већина џихадиста која се вратила у Европу није имала никаквих проблема да се врати у своје земље. Истовремено, миграциона политика званичног Брисела олакшала је пут стотинама хиљада избеглица да уђу у Европску унију од 2015. Већина тих избеглица потиче из земаља са великом терористичком активношћу.

Шеф ФСБ је понудио спровођење низа мера под окриљем УН, укључујући консолидацију напора, организацију и размену података, као и спречавање финансирања терористичких група.

Документа пронађена на хард-драјву који је припадао џихадистима, а који је откривен у Сирији почетком ове године, показују да екстремисти планирају нове терористичке нападе у Европи по угледу на онај који су извели у Паризу пре четири године.

Паклени планови

Група терориста тада је извела напад на концертну халу Батаклан и још неколико места, усмртивши чак 137 особа, док је скоро 400 особа рањено. Међу потенцијалним метама налази се мрежа брзе железнице у Француској и Немачкој, као и нафтовод у Швајцарској.

После пожара у катедрали Нотр Дам, који су исламисти прославили на друштвеним мрежама, упућене су претње да ће следећа мета бити и друге познате богомоље на Старом континенту, које су у данима око Ускрса препуне туриста.


РАТ ЈОШ НИЈЕ ГОТОВ

Подсећамо, Доналд Трамп, председник САД, у марту је славодобитно објавио победу над Исламском државом, након што је курдска милиција СДФ преузела контролу над градом Багузом, њиховим последњим уточиштем у Сирији. Међутим, Емануел Макрон, председник Француске, изјавио је да је неопходан опрез по питању претњи које и даље постоје и да се борба против терориста мора наставити. Трампову објаву је довео у питање и Башар Јафари, сиријски изасланик при УН, наводећи да рат још није завршен.


НАЈВЕЋИ НАПАДИ У ЕВРОПИ

Париз (Француска)
13. новембар 2015.
137 мртвих, 368 рањених

Брисел (Белгија)
22. март 2016.
35 мртвих, 340 рањених

Ница (Француска)
14. јул 2016.
87 мртвих, 434 повређених

Манчестер (В. Британија)
22. мај 2017.
23 мртвих, 250 повређених

Барселона (Шпанија)
17. август 2017.
24 мртвих, 152 повређених


ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАДИ У РУСИЈИ

172 терористичка напада у периоду од 1994. до 2014.
2.940 особа је убијено у тим нападима
7.983 особе су рањене у тим нападима


А. П.

Оставите Коментар