• 63. падобранска је у стању да дејствује у било којим временским условима, у било које доба дана или ноћи. Захваљујући одлуци председника и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића да се уђе у пројекте „1500“ и „1500+“ ми смо данас 63. падобранску опремили најсавременијим средствима којим могу да дејствују у било које доба дана и ноћи, у којима могу да извршавају све своје задатке – рекао је министар одбране Александар Вулин после изведене тактичке вежбе са бојним гађањем падобранске чете 63. падобранске бригаде у Војном комплексу „Међа“.

Како је истакао министар Вулин, све специјалне јединице света труде се да своје задатке „раде онда када их противник не очекује, када се непријатељ не нада, да раде то ноћу и у отежаним временским условима“.

  • Ми смо се опремили, а сада смо и обучени да то можемо и да радимо. Припадници 63. падобранске бригаде су у стању да нанесу ударце непријатељу било кад и било где. Где год се нареди и где год је потребно они су у стању да се тамо и нађу и да изврше баш сваки задатак. Ми годинама иза нас нисмо довољно улагали у ове момке, нисмо довољно улагали у њихову опрему и нисмо били у стању да и ноћу дејствујемо као да је дан. Сада након свих ових улагања, након бројних обука и након обука које они раде и свакако оних које ће радити, ми јесмо у стању и само ћемо бити и више у стању да надоградимо своје способности и да будемо у могућности да заштитимо своју земљу увек и на сваком месту – истакао је министар одбране.

Капетан прве класе Иван Јанковић из 63. падобранске бригаде рекао је да је изведена тактичка вежба са бојним гађањем по теми „Падобранско диверзантски тим у извођењу препада на један од елемената борбеног распореда непријатеља.“

  • Циљ ове вежбе био је да се припадници тимова обуче у извршењу препада, као и да се командири обуче у управљању и командовању тимом приликом борбених задатака и извршења препада. Оваква вежба један је од комплекснијих видова обуке, нарочито у ноћним условима и припадници 63. падобранске бригаде се констанстно обучавају за извршење сложених задатака у свим метео условима – поручио је капетан прве класе Јанковић.

Вежба је изведена у две фазе – у првој је изведен прилазак објекту дејства вертикалним маневром из хеликоптера, након чега је уследило дејство на објекат и извлачење, док је у другој фази прилаз објектима дејства био возилима, након чега је такође изведено дејство и извлачење.

Вежби је присуствовао заменик команданта 63. падобранске бригаде пуковник Ненад Булатовић.

Оставите Коментар