Много људи се пита о значењу манифестације „Бесмртни пук“ јер се сваког  9. маја на улицама српских и руских градова могу видети учесници антифашистичког скупа који би на први поглед требали бити идеолошки супротстављени. У Београду је на шетњи у славу победе над нацистичком Немачком у 2.светском рату могуће уочити некадашње српске партизане и њихове поштоваоце и потомке али и младе националисте који су симпатизери другог српског антифашистичког покрета отпора под командом генерала Драгољуба Михаиловића. Дубоке идеолошке поделе на беле Русе (антибољшевичке снаге) и црвене Русе (противцаристичке комунистичке снаге) које су прожимале совјетско и руско друштво од 1917.године па до доласка на власт Владимира Путина биле су велики национални проблем најмоћније словенске државе на свету.

Када је Владимир Путин пре неколико година званично изједначио и помирио оба покрета која су се историјски крваво разрачунавала на радост руских непријатеља, Русија је кренула џиновским корацима напред у свим областима. Председник Путин је објавио да су Русију као моћну државу црвени видели на свој начин а бели на свој како би јој донели славу, победу и светску доминацију. Отворено признајући грешке обе стране које ради високо постављених стратешких интереса народа данас морају бити препуштене прошлости како би нове генерације неоптерећене непоправљивим стварима кренуле у бољу будућност, Путин је рекао да су и једни и други желели добро Русији али на другачије виђен начин. Српска десница поштује политику јединства коју већ скоро две деценије спроводи Владимир Путин са својом администрацијом у Русији. Читава планета је сведок наглог успона Русије на светском нивоу а успех је дошао као резултат уједињујућег деловања државе међу завађеним идеолошким фракцијама комуниста и националиста.

Сматрам да Србија и српски народ треба да се угледају на руски модел превазилажења братских и националних подела како би попут Русије започела националну ренесансу без партизанско-четничког баласта и раздора који нас прогања више од 70 година. Српска десница је национална организација која жели да уједини све патриотске снаге у српским земљама. Наше чланство и симпатизери а у крајњем случају и наш политички програм стављају српски национални интерес изнад свих идеолошких подела које нас могу повући назад у беспотребна међусобна разрачунавања. Историјска чињеница је да су комунисти 1945.године изашли као победници суровог грађанског рата али и да су њиховим одређеним политичким грешкама били угрожени поједини витални српски национални интереси. Губитничка страна коју је водио генерал Михаиловић током 2.светског рата борила се на специфичан начин против нациста и хрватских усташа али је на крају претрпела војни пораз као и њена политичка пројугословенска Башка платформа.

Српска десница је свесна политичке одговорности у данашњим околностима када је наша држава и српски народ поново пред великим притисцима спољашњих непријатеља и њихових савезника у нашем непосредном територијалном окружењу. Геноцид и етничко чишћење које су спроводиле хрватске, муслиманске и шиптарске снаге под туторством Хитлерових нациста и Мусолинијевих фашиста претиле су почетком 1990-их година да се понове над српским становништвом у бившим авнојевским републикама Хрватској, Босни и Херцеговини и на територији српске покрајине Косово и Метохија. Милионске жртве у 2.светском рату нису спречене из више разлога а један од важнијих је било међусобно обрачунавање два велика српска покрета отпора: партизанско-комунистичког (Народноослободилачка војска Југославије) и четничко-монархистичког (Југословенска војска у Отаџбини).

Нови покушаји уништења Срба приликом распада последње Југославије 1991-1999.године нису били успешни јер српски народ није био подељен на четнике и партизане него се јединствено одупирао нападима неоусташких, великоалбанских и исламистичких снага које је политички и војно помагао НАТО. Мислим да смо свој народ тада заштитили од нових геноцидних страхота искључиво због јединственог и неподељеног наступа народа, војске и државе те да нам ова лекција буде стално на памети приликом доношења важних политичких одлука. Српска десница бориће се за јединство свих појединаца, организација, покрета и државних институција у име заштите виталних националних и државних интереса Србије а наше присуство маршу правих антифашиста у „Бесмртном пуку“ то само делима и потврђује. У нашим редовима налазе се бројне патриотске организације и угледни појединци који су се на сваки начин борили за интересе своје земље. Многи преци наших чланова у 2.светском рату налазили су се на супротстављеним странама српско-српског трагичног сукоба али то их не спречава да данас делују у општем народном и државном интересу чиме обезбеђујемо нужно потребно јединство попут оног које се реализује на успешан начин у братској Русији. Као лидер Српске деснице посебно бих подвукао две важне историјске чињенице.

Прва је да све марионетске државе које су егзистирале и злочиначки функционисале против Срба у 2.светском рату јесу тзв. НДХ под покровитељством Хитлера и тзв.Велика Албанија под управом фашистичке Италије. Ове квазидржаве имале су сувереност онолико времена колико је трајала страна окупација. Слично је и данас јер иза фамозне и нелегалне косовске „државности“ стоји НАТО са својим војним ресурсима и стратешким интересима. Онога тренутка када НАТО процени да им „Косово“ више не треба тамо ће се вратити ред и законитост кроз српске легитимне институције. Српска десница види Србију као једину слободну и суверену државу Балкана која се увек бранила и стајала на правој страни у крупним историјским превирањима.

Друга чињеница коју са задовољством могу да констатујем јесте то да је само у Русији и Србији на највишем државном нивоу марширао победнички „Бесмртни пук“ и да је својим учешћем на манифестацији антифашизма Српска десница показала своје надполитикантско размишљање и далекосежно државотворно понашање пред онима који су пали за слободу Србије и човечанства. За све погинуле српске и руске хероје против нацизма и фашизма важи чувена крилатица са споменика јунацима Церске битке на Текеришу: „Ваша дела су бесмртна“!

Живела сложна Србија и живела моћна Русија!

Миша Вацић

Image may contain: 1 person

Оставите Коментар