Kо би могао да буде нови директор Kултурног центра Србије у Паризу већ неколико дана је тема о којој нагађају Срби у Француској. Досадашњи директор Радослав Павловић, како су то „Вести“ већ објавиле, а потврдио и генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић, одлази у пензију, а место руководиоца најзначајније културне институције Србије ван њених граница остаје упражњено.
Прошле године, кад је због инцидента у KЦС било упитно да ли ће Павловић остати на функцији, као најозбиљнији кандидат помињао се драмски уметник Растко Јанковић, тренутно ангажован на месту помоћника директора Управе за дијаспору.

Јанковић је рођен у Француској, добро говори француски, одржава редовне контакте с нашим људима у овој земљи и није тајна да би га део дијаспоре радо видео у Паризу.

– Ако не можемо да изаберемо неког из српске дијаспоре у Француској, онда бар да то буде неко ко је рођен у Француској, као што је Растко. Врло сам рад да га подржим. Он познаје дијаспору, одлично говори француски, такви су нам људи потребни – каже Петар Гојковић, председник Одбора за културу и информисање Савеза Срба Француске, највеће дијаспорске организације у овој земљи.

Достојанство пре свега
У изјави за „Вести“ Јанковић каже да му није понуђено место директора KЦС, а да он лично очекује да буде расписан конкурс.

– Важно је да дође неко ко ће достојанствено и достојно представљати Србију и ко ће имати добре односе са нашим људима који живе у Француској – каже познати глумац.

На наше инсистирање да ли ће се пријавити на конкурс уколико буде расписан, кратко одговара да ће о томе размислити и да прво треба да види да ли испуњава услове. У сваком случају, додаје,“ако будем био потребан, радо ћу се одазвати позиву“.

Већ годинама Kултурни центар у Паризу изазива знатижељу српске јавности, и у Француској и у матици. Нажалост, углавном не због добрих пројеката већ због лоших међуљудских односа и инцидентних ситуација и изложби.

Део дијаспоре сматра да наши исељеници треба да имају једну од кључних улога у креирању програма и да би и челни човек KЦ требало да буде неко из њихових редова. Други су свесни да је KЦ својеврстан прозор националног културног стваралаштва и да о томе треба да одлучује Министарство за културу Републике Србије, што је сада случај.

Од руководиоца институције у великој мери ће зависити како да се те тежње и амбиције усагласе и да центар, смештен у самом срцу Париза, не буде само престижна локација за ново радно место, већ и емисар најбољег ствараштва грађана Србије, где год они тренутно живели.

Повратак поверења
– Надам се неком ко представља културу, ко ће бити менаџерски способан и ко добро познаје ситуацију у дијаспори јер ми смо десна рука KЦС. Ми смо финансијски у значајној мери помогли KЦС, захваљујући дијаспори, седам српских општина је успоставило изузетно добре контакте са француским, три су збратимљене, а за две је поступак при завршетку – истиче Гојковић, професор музике и магистар организационих наука, којег би један део сународника у Француској радо видео на овој функцији.

Милован Ћировски, бивши сарадник по уговору KЦС, очекује особу која неће говорити „тарзански француски“ као што је, како тврди, био случај са Павловићем.

– Нови директор прво треба да поврати углед KЦ, да обиђе и успостави контакте са институцијама културе у Француској, са Министарством културе, са Лувром, Бобуром. Обавезно мора да има одлично знање француског језик и мора да поврати поверење код дијаспоре – каже Ћировски.

Од новог директора очекује се управо достојанствено руковођење и суптилност у раду са људима, односно, како каже Гојковић, да са дијаспором има и гради „заједничку слику према свету“.

Марија Несторовић као в.д.
У Министарству спољних послова потврђено нам је да се као привремено решење разматра могућност да се један од упосленика у Амбасади Републике Србије у Паризу ангажује да руководи KЦС.

Према незваничним сазнањима, биће то Марија Несторовић, трећи секретар амбасаде.

Дипломатски имунитет
KЦС је под ингеренцијом Министарства спољних послова, односно тамошње српске амбасаде, тако да директор Kултурног центра има звање министар-саветник и ужива дипломатски имунитет.

У подели колача власти дипломатија је припала социјалистима, али су неке амбасаде биле резервисане за људе иза којих стоји СНС, најача владајућа странка.

KЦС је пре две године препуштен Радославу Павловићу, бившем саветнику председника Томислава Николића, струји у СНС-у која је у мањини.

У дијаспори кажу да су свесни да ће и приликом новог избора да се води међустраначка утакмица у владајућој гарнитури и да отуд нема места за неког од њих, јер не припадају доминантном политичком миљеу у Београду.

– Дијаспора је ту да помогне. Са свима сам добро сарађивао, осим са господином Павловићем, који нас је сви отерао – каже Петар Гојковић иза кога је 18 година активности у српској дијаспори у Француској.

Ћировски не одустаје од тужби
Kада се десио инцидент на ивици физичког обрачуна, директор Павловић је тврдио да му је Милован Ћировски опсовао мајку док је Ћировски то оштро демантовао, тврдећи да је директор након сазнања да је Ћировском продужен уговор о сарадњи, дошао и преврнуо му радни сто.

Ћировски чека да Павловић као пензионер не буде више у могућности да се позива на дипломатски имунитет, како би коначно могло да се закаже рочиште у Београду.

– Поднео сам против њега приватну тужбу због насилничног понашања. До сада га је штитио дипломатски имунитет, сада ће морати да се појави на суђењу – објашњава Ћировски, који је после осам година сарадње по уговору са KЦС отишао такође у пензију.

Ћировски неће одустати ни од друге тужбе против Павловића. Она се односи на дуг од 600 евра, који му бивши директор, како каже, није желео да рефундира иако је из свог џепа платио авионску карту за долазак једног српског уметника у Париз.

Оставите Коментар