Косовски Албанци, укључујући њихове лидере Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, имају српске крви, а то их нервира!

Фото: Танјуг/АП
Фото: Танјуг/АП

Мустафа Нанос, новинар и политички аналитичар из Албаније, изнео је тврдње да Албанци са КиМ имају српско порекло, што је, логично, изазвало бурне реакције међу њима, јер им не прија да чују тако нешто.

Истовремено, Мрдменд Меја, универзитетски професор са Косова, поделио је на Фејсбуку студију која се бави питањем порекла Албанаца. На основу студије изгледа да је порекло Албанаца блиско грчком, сицилијанском и влашком, док је више од 60 одсто гена Албанаца приближно исто као код Срба.

Божидар Кљајевић, познати етнолог и историчар, каже да је студија веома реална.

– Албанци којима ово није пријатно да чују треба да се помире са истином. Не знам да ли баш 60 одсто њих има српске гене, али 40 одсто је сигурно. Албанци воде порекло из области која се звала Албана, а налазила се на јужним деловима Кавказа и Каспијског мора, одатле су дошли у 12. или 13. веку и населили се у јужне делове Епира. После су покушали да пређу у јужну Италију и на Сицилију, па је један део успео, а део је враћен. Ови што су остали у Епиру били су део скитачких племена без језика, традиције, ичега, а на крају су отишли на север у албанске планине – објашњава Кљајевић.

Долазак Турака је све променио.

– Прво су потурчени Срби који су живели на просторима Албаније, било да су православци или католици, а касније су Турци наставили освајања на север и албанизовали су се сви. На просторима северне Албаније имате албанска племена Хоти, Кастрати, Клименти, Краснићи, а они сви имају српско порекло, као и племе Гаши, које је чак у роду са Бјелопавлићима и Дуканићима. Скендербег је српског порекла, десет колена иза њега су сами Срби. Та анализа је само потврдила да смо један народ са различитим именима. Наш први светац Јован Владимир сахрањен је у Албанији и тај гроб чувају неки честити Албанци. Исто тако су Македонци комплетно пореклом Срби, а то неће да признају – објашњава историчар.

Извор: srbijadanas.com