Честитале су му бројне познате личности.

Руски председник Владимир Путин честитао је данас 65. рођендан министру одбране Русије Сергеју Шојгуу и потписао указ којим му се додељује орден првог степена с мачевима „За допринос отаџбини“, саопштила је прес-служба Kремља. Поред тога, Шојгуу су рођенданске честитке упутиле и многе важне личности политичке сцене Русије.

  • Председник Руске Федерације Владимир Путин честитао је министру одбране Сергеју Шојгуу рођендан и потписао указ о додели ордена првог степена За допринос отаџбини – саопштено је из Kремља.

Рођендан су руском министру честитале бројне познате личности, а међу свакако најважнијим званичницима истиче се министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Два руска министра познају се одавно, још док је Шојгу био на челу Министарства за ванредне ситуације, а како је Шојгу неколико пута истицао, више пута радили су заједно у Југославији и Ираку.

  • Непроцењив је Ваш допринос успостављању модерног система за спречавање и отклањање последица ванредних ситуација, општем јачању одбрамбених способности земље и очувању традиције нашег народа – пише у рођенданској честитки Лаврова.

Лавров је нарочито поносан на своје пријатељство са Шојгуоом.

  • Познајем Вас много година као поузданог пријатеља, правог патриоту, највец́ег професионалца. За многе је ваш животни пут постао светли пример самопожртвованости, храбрости и оданости дужности коју извршавате. Поносим се нашим пријатељством – истакао је Лавров.

Председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко, у својој рођенданској честитки Шојгуу, између осталог, такође је истакла да је поносна на њихово пријатељство, а посебно је нагласила да министра одбране воли и поштује цела земља.

  • У свету политике и државне делатности, мало коме успе да заслужи одобравање вец́ине, а тебе воли и поштује цела Русија. Народ врло добро уме да процени људе, а тебе је одмах прихватио још почетком деведесетих година прошлог века. Тада си приступио стварању наше службе за спречавање и отклањање последица ванредних ситуација и захваљујуц́и теби она је данас једна од најбољих на свету. Твој допринос је немерљив и кад је у питању улога у модернизацији Оружаних снага Русије, коју ти је руски председник поверио 2012. године – истакла је Матвијенкова.

Још једна у низу личности које су руском министру одбране честитали 65. рођендан је и Вјачеслав Володин, председник Државне думе Русије.

Он је Шојгуу пожелео здравље, успех и остварење планова, који су у интересу Русије.

  • Ви умногоме доприносите јачању одбрамбене способности и безбедности наше земље. Много сте заслужни за унапређење Оружаних снага, како би оне пратиле захтеве данашњице и обезбедиле миран живот наших грађана – написао је Володин.

Биографија

Сергеј Kужугетович Шојгу рођен је 21. маја 1965. године у Туви, у СССР-у.

Био је дугогодишњи министар за ванредне ситуације (од 1994. до 2012. године) и губернатор Московске области (од маја до новембра 2012. године). Од новембра 2012. године обавља дужност министра одбране Русије.

Након ступања на ту дужност, наставио је кардиналну реформу Оружаних снага, али и унео неколико важних измена. Значајно је повец́ан интензитет борбене обуке, а формиране су и Снаге за специјалне операције.

На Шојгујеву иницијативу, формирана је и Арктичка војска, сваке године се одржавају Војничке међународне игре и развија се војнички спорт, а својевремено је почета и изградња главног храма оружаних снага Русије у парку Патриот у Москви, који је завршен уочи обележавања Дана победе у Другом светском рату.

Потпредседник је и члан Високог савета Јединствене Русије и носилац звања Херој Руске Федерације.

Оставите Коментар