Грађански покрет УРА позвао је Митрополију црногорско приморску да одустане од устоличења Јоаникија на Цетињу које је планирано за 5. септембар.

“УРА је партија која интересе свих грађана Црне Горе штити на подједнак начин и од оснивања настоји да елиминише дубоко укорењене поделе у црногорском друштву које несумњиво иду на штету његовог развоја, па стога у контексту одржавања најављеног устоличења митрополита Митрополије црногорско-приморске планираног на Цетињу за 5. септембар, позива на разум”, једна је од порука са седнице Главног одбора УРА који је одржан синоћ.

Из ове партије су нагласили да је држава дужна да гарантује мир и права и слободе свих грађана и још једном позвали надлежне органе да добро анализирају безбедносну ситуацију поводом планираног скупа на Цетињу.

“Наша порука иде и МЦП-у да уважи целокупни контекст који прати овај догађај, узбуркане страсти, подигнуте емоције, забрињавајућу епидемиолошку ситуацију због коронавируса и још једном размисли о мјесту одржавања овог вјерског чина и одустану од његовог одржавања на Цетињу. Сигурни смо да делимо мишљење да се верски догађај који треба да одише свечаношћу не сме укаљати заштитним оградама и кордонима полиције јер је то и у супротности са основном улогом цркве која је да окупља, а не раздваја грађане”, поручили су из УРЕ.

Они су казали и да су црногорске поделе дубоко укорењене и да на њихово решавање не треба ићи принципом „на нож“.

“Сви разумни субјекти друштва не треба да додатно подгревају те поделе већ да настоје да их рационално перципирају и системски настоје отклањати”, закључује се у саопштењу.

Оставите Коментар