Руски кадети организовали су две акције чији је циљ да њихови вршњаци из Нагорно-Карабаха што пре осете миран живот који се вратио у регион и и да се ближи Нова година, изјавио је заменик начелник главног штаб покрета „Јунармија“ Антон Кузњецов.

„Прва акција коју су смислили наши млади војници из Краснојарског краја је то што су на фасади једног од сиротишта деца нацртала познати фрагмент цртаног филма о мачку Леополду са чувеном фразом: ‘Децо, хајде да живимо у слози’. Снимили су видео-поруку, коју ћемо ускоро показати деци“, рекао је Кузњецов.

Друга акција је „’Јунармија’ деци Карабаха“.

„Кадети широм Русије спремили су новогодишње поклоне. Сваки кадет је својим рукама направио разгледницу за свако дете које се налази овде“, додао је.

Директорка једне од школа Нарине Саркисјан је, са своје стране, испричала да те акције пуно значе ученицима из Карабаха.

„Данас сам први пут видела насмејану децу након тешких дана рата. Ми смо за мир и за такву сарадњу“, нагласила је она.

Подсетимо, лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.

Документ потписан 10. новембра представља четврти покушај постизања стабилне деескалације. Претходна три била су неуспешна.

Оставите Коментар