ГОРАН Радосављевић Гури, који је био командант Оперативно-потражних група на Косову, изјавио је поводом 23 година од сукоба у Рачку, да Албанци никада неће признати да је тада перфектно изведена акција, која је била потпуно легитимна.

– То је био један од највећих њихових пораза. Полиција је легитимно спровела акцију која је била припремана данима, од извиђања терена, прикупљања обавештења ко се ту налази, које су им снаге. Сазнали смо да у селу нема цивила, сви су они су отишли, јер су очекивали да ћемо ми спровести акцију, само нису знали када – рекао је Радосављевић за Косово онлајн. 

Испричао је да је српска полиција знала да се ту налази „озлоглашена породица Мујота“, која је била одговорна за неколико терористичких напада на полицајце на путу од Урошевца према Призрену, код Дуља. 

Навео је да је полиција спровела акцију на један необичан начин, јер је дошла кроз „њихову територију“, а они су је очекивали директно са магистралног пута Урошевац-Призрен. 

– Ми смо дошли кроз њихову територију, са стране са које нису могли да нас очекују. Наравно, ту су ликвидирани сви терористи који су били, један део се сигурно извукао и отишао према њиховом штабу у селу Петрово. Ту им је био главни штаб – навео је Радосављевић говорећи о тој акцији. 

Према његовим речима, српски истражни органи су покушали да изврше увиђај и дошла је истражни судија Даница Маринковић. 

– Међутим, њима је у међувремену стигло појачање из тог села Петрово. Пуцали су на екипу за увиђај, тако да није било  могуће да се увиђај изврши. У току ноћи дошла је чета посебних јединица српске полиције из Урошевца, која је требало да обезбеди лице места да би се сутрадан извршио увиђај. Они су се повукли у току вечери, и у току ноћи је Вокер са терористима ушао, донели су тела која су била ко зна где ликвидирана, и бацили су их у чувену јаругу коју су после приказивали на телевизији. Други дан смо поново ушли у Рачак и знали смо да су их пребацили у џамију. Дошли смо до тела и однели их на судску медицину у Приштини – испричао је Радосављевић. 

Навео је да је фински патолог Хелена Ранта, под притиском Вилијама Вокера, морала да потпише да је у селу био масакр. 

– Она је то касније у својој књизи демантовала и написала да је то урадила под притиском – додао је Радосављевић.

Тај догађај је, каже, искоришћен као повод за НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије.

– Тог другог дана нам је погинуо један момак, Миро Мјекић. Имали смо двојицу лакше рањених. После тога се у принципу све зна, дошло је до бомбардовање без одлуке Савета безбедности УН – навео је Радосављевић. 

Упитан о томе да Албанци и даље не дозвољавају Србима да говоре оно што је супротно њиховом ставу о Рачку, Радосављевић је рекао да ће Албанци сигурно да наставе да тврде то што тврде о Рачку, јер имају подрску Запада, у првом реду Американца. 

– Чак су и село Рачак назвали Вокерово село. Наравно, они никада неће признати да је то била перфектно изведена акција Оперативно-потерних група – закључио је Радосављевић. 

Оставите Коментар