Русија би могла да употреби муницију са осиромашеним уранијумом као одговор на употребу ове муниције од стране непријатеља, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку са ратним репортерима.

„Нема потребе (одговарати) превентивно. Али ми имамо доста такве муниције са осиромашеним уранијумом и ако је (Оружане снаге Украјине) буду користиле, такође задржавамо право да користимо исту муницију“, нагласио је Путин.

Путин је приметио да су западне земље ископале сво оружје из складишта за Украјину и да су резерве остале само у Јужној Кореји и Израелу, али ће и те залихе ускоро нестати.

„Једноставно немају (конвенционалне муниције), али имају са осиромашеним уранијумом, имају је и у складиштима. Очигледно су одлучили да дају оно што за сада имају, јер су извукли све из складишта и остало је само у Јужној Кореји и Израелу. То није израелско ни јужнокорејско, већ управо америчко власништво, које се може узети одатле и донети овамо. Али и оно ће се ускоро потрошити“, објаснио је Путин.

Председник је навео да украјинска војска сада троши око 5-6 хиљада граната великог калибра, док Сједињене Америчке Државе производе 15 хиљада месечно.

Руски председник подсетио је да је руски ратни брод који чува гасовод „Турски ток“ нападнут дроновима и да се у том подручју истовремено налазила америчка стратешка обавештајна летелица.

„Буквално јуче или прекјуче извршен је напад дроном на брод који је чувао ‘Турски ток’ – четири беспилотна чамца. Три су уништена, четврти је скренут са курса, а затим докрајчен. Одмах затим дошла су још четири дрона. И видели смо да се у неутралној зони налазио беспилотни апарат америчке стратешке обавештајне службе. Судећи по свему, он је кориговао дејства ових дронова“, објаснио је Путин.

Путин је приметио да се на тај начин Сједињене Америчке Државе све директније укључују у украјински сукоб и изазивају међународну безбедносну кризу.

„САД све више, практично директно увлаче у овај сукоб и изазивају озбиљну међународну безбедносну кризу, јер кориговање дејстава дронова који нападају наш ратни брод представља озбиљну ствар. И они треба да знају да ми то знамо“, објаснио је Путин.

Према његовим речима, нико не може да победи у случају трећег светског рата, укључујући Сједињене Америчке Државе.

„САД се претварају да се не плаше (ескалације сукоба). Заправо, тамо има много разумних људи и они очигледно не желе да ствари воде ка трећем светском рату, у коме неће бити победника, укључујући да победник неће бити ни Сједињене Америчке Државе“, рекао је Путин.

Кључ за решавање проблема Украјине је на страни Запада, оценио је руски лидер.

„И ми схватамо да је кључ за решавање проблема (у Украјини) на њиховој страни. Ако заиста желе да се данашњи сукоб оконча преговорима, довољно је да донесу само једну одлуку – обуставе испоруке оружја и технике. И то је све“, закључио је Путин.

Он је нагласио да је више пута речено да Русија никада није одустајала од вођења преговора који би могли да доведу до решења ситуације у Украјини и подсетио да је током руско-украјинских преговора у Истанбулу већ био припремљен документ.

Раније је „Волстрит џурнал“, позивајући се на америчке званичнике, објавио да ће Бела кућа, после Велике Британије, одобрити испоруку тенковских граната са осиромашеним уранијумом Украјини.

(Спутњик)

Оставите Коментар