КОМЕНТАР америчког милијардера Џорџа Сороша о сукобу у Украјини је прошао готово незапажено у мору вести којима смо сви били „запљуснути“ претходних дана.

Ипак, његов низ твитова у којима је руску операцију упоредио са „опсадом Сарајева и совјетским ослобођењем Будимпеште“ заслужио је да буде подробније анализиран.

– Био сам сведок трансформације Украјине из распадајућег дела Совјетског Савеза у либералну демократију и отворено друштво. Суочила се са небројеним актима руске агресије, али је опстала – започео је Сорош, заборавивши да помене Мајдан, преврат и насилно преузимање власти од радикалних елемената. Заборавио је и осмогодишње гранатирања Доњецке и Луганске Републике, у којима је погинуло готово 14.000 људи.

Сорош, који је током Другог светског рата као Јеврејин у фашистичкој Мађарској видео све ужасе рата, сада упоређује руску операцију са ослобођењем Будимпеште 1944. године!

– Храбри Украјинци су сада на првој линији фронта и ризикују своје животе у нападу који ме подсећа на опсаду Будимпеште 1944. и опсаду Сарајева 1993. године. Важно је да и трансатлантски савез (САД, Канада, Европска унија, и Уједињено Краљевство), али и друге нације чине све што је у њиховој моћи да подрже Украјину у времену егзистенцијалне претње за њу – написао је Сорош.

Опсада Будимпеште је трајала 50 дана, и карактеришу је жестоке борбе, огромни губици које су Руси поднели како би ослободили град од нациста, али и масовне егзекуције Сорошевих сународника од стране мађарских „Стреластих крстова“.

Чињеница да је Сорош упоредио руску операцију са опсадом Сарајева нас не чуди, али да он, који је из прве руке видео све хороре нацизма, пореди ограничену војну акцију са ослобођењем Будимпеште од хитлероваца је заиста несхватљива.

Оставите Коментар