Новинар британске станице Би-Би-Си Џонатан Бил који се налазио на британском разарачу „ХМС Дефендер“ у време инцидента навео је да је ратни брод намерно ушао у воде Крима, као и да је чуо хице упозорења са руске стране. Аудио-снимак начињен на броду објављен је на сајту Би-Би-Сија.

Он је рекао и да је „око 20“ руских авиона прелетело изнад британског брода.

„ХМС ‘Дефендер’ је наставио свој пут у територијалним водама Крима на удаљености од око 12 миља од полуострва, видимо обалу“, навео је Бил.

На снимку се може чути како авиони надлећу брод. Новинар је потом навео да су руски војници упозоравали посаду преко радио-везе.

Према њему, једна од порука је гласила: „Ако не промените курс, пуцаћемо.“

Када се брод приближио јужном делу Крима посада торпедног брода је већ била у приправности, рекао је британски новинар.

Руско министарство одбране саопштило је да су испаљени хици упозорења по рути којом се британски разарач ХМС „Дефендер“ кретао, пошто је повредио руске границе.

Објављена је и рута разарача где се види како се британски ратни брод приближио руском полуострву и прошао поред Севастопоља.

Руско Министарство одбране сматра да су опасне активности британског разарача у Црном мору грубо кршење Конвенције УН о поморском праву из 1982. године.

Британско Министарство одбране је на Твитеру објавило да брод реализује миран пролазак кроз територијалне воде Украјине и да нико није пуцао на разарач.

Подсетимо, Крим се ујединио с Русијом после референдума који је одржан у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је то питање затворено.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар