– Преузимамо их данас и од данас су они власништво државе Србије. Иду у завод „Барановићи“ који је најбољи завод за ремонт у Белорусији. Они долазе расклопљени, да би војни авион прелетао преко држава, потребне су дозволе. Дакле, они су у нашем власништву, али пошто је Белорусија ради одличан ремонт авиона биће привремено тамо. Белорусија је у Совјетском савезу била представник оне фине индустрије, они ће то фино да среде до краја године – рекао је Лазански.

Војно-политички коментатор описао је и стање српских авиона за време НАТО агресије.

– Бивша СФРЈ је купила 16 „МиГ-29“, а рат смо дочекали са 12 полуисправних МиГ-ова. Грешка је била Милошевића што је све паре дао на полицију, а војску је потпуно маргинализирао. Давао је паре на јачање полиције, а војска је испаштала. Не кажем да бисмо са бољом ситуацијом добили НАТО. Ми не купујемо сада ове авионе да бисмо се борили против НАТО-а, већ за чување ваздушног простора, али и за било какву врсту амбиција локалних земаља да нешто ураде – објаснио је Лазански.

Милоралав Лазански и Миломир Марић дотакли су се теме нуклеарног рата и спремност Владимира Путина да истом ућествује.

– Путин је рекао да је Русија спремна на ризике нове „Кубанске кризе“. Ако им распореде ракете у Европи, рецимо у Пољској, Балтичким државама, они у Кремљу имају 2 минута да размисле да ли или не улазе у рат. Да би им парирали, на америчким обалама ће ставити ракетне цирконе, које лете исто мање од 5 минута – објаснио је Лазански.

Шта је „Рат звезда“, питао је Марић.

– Инспирисан је говором Роналда Регана 1983. у Сан Франциску. Ја сам био у службеној посети у Пентагону и написао сам текст „“Рат звезда“ украдена идеја Николе Тесле“, то ми је била референца да 1986. године добијем интервју од генерала Абрханскона, првог команданта. Не бих се ја баш сложио да је то довело до пада Берлинског зида. СССР се распао због унутрашње издаје. Горбачов је био поведен неким лажним обећањима са Запада. Совјетски човек је могао још да опстане. Како је Горбачов завршио? Рекламира пице и постао је издајник. Дакле, „Рат звезда“ није исцрпео совјетску привреду, већ неодлучност Горбачовог – закључио је Лазански.