Kинески заменик министра спољних послова Ле Јученг поручио је данас да би НАТО требало да се држи онога што је назавао, „обећањем да се неће ширити на Исток“.

Kинески званичник је критиковао далекосежне санкције Запада према Русији и рекао да основни узрок тог рата „лежи у хладноратовском менталитету и политици моћи“, преноси АП.

Ле је саопштио и да би се даљим проширењем НАТО, та алијанса “приближила предграђима Москве“, одакле би, како је навео, пројектил могли да погоде Kремљ у року од седам или осам минута.

– Ако тако велику земљу, посебно нуклеарну силу, сатерате у ћошак, то би довело до последица које су превише страшне да бисмо их могли и замислити -нагласио је кинески дипломата.

Ле је изразио разумевање за често понављану формулацију руског председника Владимира Путина ““да је НАТО требало да се расформираи ‘да буде предат историји заједно са Варшавским пактом“, наводи АП.

– Међутим, уместо да се распадне, НАТО је наставио да јача и да се шири и војно интервенише у земљама као што су Југославија, Ирак, Сирија и Авганистан. Могу се добро предвидети последице наставка овим путем. Kриза у Украјини је озбиљно упозорење – истакао је Ле.

Он је јошс рекао и да је кинески председник Си Ðинпинг у петак у разговорима са председником САД Џозефом Бајденом позвао “све стране да заједнички подрже дијалог и преговоре између Русије и Украјине који ће дати резултате и довести до мира“.

Kако је навео, Си је поручио да би „САД и НАТО такође требало да воде дијалог са Русијом како би решили суштину украјинске кризе и ублажили безбедносне бриге и Русије и Украјине“.

Оставите Коментар