Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога, олтар Бога Живога – то беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане.

Српска православна црква и њени верници данас славе Рођење Пресвете Богородице или Малу Госпојину, један од 36 великих празника који се у црквеном  календару означава црвеним словом.

Родитељи Свете Деве Марије, свети Јоаким и Ана, били су веома стари када се она родила. У то време била је срамота да људи у браку немају децу. Веровало се да је то Божја казна за неки тежак грех који су починили. Јоаким и Ана зато су били постидни пред људима и скрушени пред Богом. И у својој скрушености молили су се Богу са сузама у очима, да обрадује старост њихову даровањем једнога чеда, као што је некад обрадовао старца Аврама и старицу Сару даровавши им сина Исака.

И Бог свемогући и свевидећи обрадовао их је радошћу, која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најлепше снове. Јер им је даровао не само ћерку, но и Богомајку; озарио их је не само радошћу временом него и вечном. Дао им је Бог само једну ћерку, која им доцније роди само једног унука – али какву ћерку и каквог унука!

Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога, олтар Бога Живога, трапеза хлеба небеснога, кивот светиње Божје, дрво најслађега плода, слава рода људског, похвала рода женског, источник девства и чистоте – то беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане.

Рођена је у Назарету, а после 3. године родитељи су је дали у Јерусалимски храм, одакле се вратила опет у Назарет, да ускоро чује благовест Светог архангела Гаврила о рођењу Сина Божјег, Спаситеља света, из њенога пречистога и девичанскога тела.

Жене данас не би требало да обављају физичке послове и послове у кући, већ да се осмарају и посвете се молитви. Широм земље обележавају се славља, молитве и свечаности у част Богородице. На Малу Госпојину многи планирају и заказују венчања, јер према старом веровању, парови који су се верили или венчали на овај дан имају посебан благослов.

Постоји народно веровање да уколико на овај празник буде лепо време, биће топло и током јесени и зиме.

Оставите Коментар