Руска страна подвлачи да Русија никада неће бити иницијатор коришћења нуклеарног оружја.
Русија ће употребити свој нуклеарни потенцијал у случају било које врсте ракетног напада на своју територију, наводи се у чланку Генералштаба Оружаних снага Русије, преноси лист „Kрасна звезда“.

У чланку под називом „О основама државне политике Руске Федерације у области нуклеарног обуздавања“ наводи се да ће свака ракета бити идентификована као нуклеарна, јер не постоји могућност да се раније одреди да ли се ради о нуклеарној ракети или не.

Притом, представници Генералштаба истичу да ће се у таквој ситуацији сматрати да је циљ противника уништавање Русије.

Аутори чланка објашњавају да је Русија означила „црвене линије“, које нико не би требало да пређе.

  • Русија је означила „црвене линије“ које никоме не саветујемо да пређе. Ако се потенцијални противник одлучи на то, одговор ће без сумње бити разарајући. Притом, војно-политичко руководство Русије ће одредити какав ће бити одговор, у зависности од ситуације – рекао је начелник управе главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал мајор Андреј Стерлин.

Kако појашњава „Kрасна звезда“, субјекти нуклеарног обуздавања подељени су у две групе. Прву групу чине земље које поседују нуклеарно или друго оружје за масовно уништење и које сматрају Русију потенцијалним противником.

https://youtu.be/LZ4VKbMruR0

Другу групу чине земље које своју територију дају за распоређивање стратешког офанзивног наоружања, средстава стратешке ПРО, нуклеарног оружја и другог оружја за масовно уништење других земаља, што може бити употребљено против Русије и њених савезника.

У чланку се такође наводи да раскид Споразума о смањењу и ограничавању стратешког офанзивног наоружања (Старт 3) може довести свет на руб нуклеарне катастрофе.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин је почетком јуна утврдио основе државне политике у области нуклеарног обуздавања, где се истиче да „Русија има у виду нуклеарно оружје искључиво као средство обуздавања, чија је примена крајња принудна мера“.

Нова руска доктрина подразумева да Москва може употребити нуклеарно оружје као одговор на напад на Русију или њене савезнике коришћењем нуклеарног или другог оружја за масовно уништавање, или у случају агресије уз примену конвенционалног наоружања, уколико је угрожено постојање државе.

Руска страна подвлачи да Русија никада неће бити иницијатор коришћења нуклеарног оружја.

Оставите Коментар