Бивши врховни командант савезничких снага НАТО Џејмс Ставридис рекао је у четвртак да би Русија, ако би применила политику „спаљене земље“ у Украјини, „готово сигурно увукла НАТО у борбу“.

Ставридисови коментари уследили су након што је Дејли бист известио да чланови руских државних медија предлажу радиклане потезе у Украјини, пише Њузвик.

Посебно је ођекнула изјава руског војног експерта Игора Kоротченка који је на државној телевизији рекао да Русија „треба да делује брзо, оштро и бескомпромисно“.

„Пре свега, морамо да појачамо наше ударе на критичну инфраструктуру на такав начин да Украјина, један регион за другим, један округ за другим, урања у мрак“, рекао је Kоротченко.

Ставридис је реаговао оцењујући да би Русија у том случају „готово сигурно увукла НАТО у борбу“.

Ретвитујући статус колумнисткиње Дејли биста Џулије Дејвис, Ставридис је написао:

„Политика ‘спаљене земље’ која Украјину гура у ‘мрак’ и такође је позната као ‘масовни ратни злочин’. Овакав начин деловања би готово сигурно увукао НАТО у борбу са зоном забрањеног лета. Лоша идеја Владимире.“

НАТО је до сада одбијао да уведе зону забране летова изнад Украјине, а шеф алијансе Јенс Столтенберг изразио је на почетку рата у Украјини забринутост да би то могло даље да прошири сукоб.

„Једини начин да се спроведе зона забрањеног лета је слање борбених авиона НАТО-а у украјински ваздушни простор, а затим наметање те зоне забране летења обарањем руских авиона“, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, додајући да би то могло резултирати „нечим што би могло да се заврши потпуним ратом у Европи“.

Оставите Коментар