Грађани на северу Kосова и Метохије пети дан протестују на административним прелазима Јариње и Брњак, а ноћ је протекла мирно

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију, Петар Петковић, обратио се из Владе Србије, где је говорио о тренутној ситуацији у јужној српској покрајини.

  • Иван Тодосијевић је добио позив да се 6. октобра јави на издржавање затворске казне у трајању од 2 године – рекао је Петковић и подсетио да је то уследило након његових изјава о Рачку.
  • У тренутку када се суочавамо са озбиљном кризом на северу KиМ, због једностраних и насилних потеза Аљбина Kуртија, пре свега због довођења специјалаца РОСУ са дугим цевима и оклопним возилима на север где покушавају да силом утерају страх српском народу, долази нови удар на Србе на KиМ и нови притисак из Приштине – рекао је Петковић на ванредној прес конференцији.

Он је прецизирао да је Иван Тодосијевић добио позив да се 6. октобра до 12 сати јави у притворни центар у Митровици на издржавање затворске казне од две године, након што је Апелациони суд у Приштини потврдио пресуду Основног суда да је Тодосијевић крив јер је, каже, рекао истину о Рачку.

Петковић је навео да свега тога не би било да је поштован Бриселски споразум, јер су у овом случају Тодосијевићу пресудили Албанци.

  • Тодосијевић је честит човек, који ужива велики углед и поверење у својој средини, и постао је симбол страдања српског народа на KиМ. Пресуда Тодосијевићу је пресуда целом српском народу на KиМ – поручио је Петковић.

Он је рекао да је жеља Приштине да Срби слободно мисле и говоре.

  • Да ваљда Срби спуштају рамена и савијају главе и размишљају на начин како диктира Приштина. Неће моћи. Све интерпретације из Приштине српски народ неће прихватити. Истина о Рачку је оно што мисли и осећа сваки честит и искрени Србин – рекао је Петковић.

Подсетимо, грађани на северу Kосова и Метохије пети дан протестују на административним прелазима Јариње и Брњак, а ноћ је протекла мирно.

Незадовољни одлуком приштинских власти о замени регистарских таблица, грађани су одлучни да наставе протест до испуњења захтева – повлачење специјалних јединица косовске полиције Росу и укидање одлуке о регистарским таблицама, преноси Kосово онлајн.

Грађани протестују мирно на само стотинак метара од припадника Росу.

Оставите Коментар