Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да ће Република Српска спровести референдум и одвојити се од БиХ, уколико иницијатива СДА за промену имена дође у Уставни суд БиХ.

– Ако иницијатива дође пред Уставни суд ми смо се сложили, и власт и опозиција и рекли смо да ћемо предузети мере о утврђивању нашег статуса. Да не би било дилеме шта би то било, ми ћемо предузети мере, спровести референдум и одвојити се од БиХ – рекао је Додик за РТС.

Он је казао да би у том случају било напада са Запада, али да постоје земље који би то подржале.

– Израчунали смо најмање 10 земаља које би подржале наш статус – рекао је Додик и додао да ако траже да се нешто дода у назив Републике Српске, само се може додати термин „Западна Србија“.

Kако је рекао, разговарати са САД не значи прихватити њихове политике.

– Ја сам веома јасно оговорио Изетбеговићу везано за иницијативу да буде извршена промена назива Републике Српске. Можемо ми, ако већ траже да се нешто дода, додати Република Српска – Западна Србија, јер је то нешто што би људи у Српској прихватили – рекао је Додик.

Говорећи о сарадњи са Србијом, Додик је рекао да поштује став председника Србије Александра Вучића који разуме ситуацију у БиХ и који истиче да поштује интегритет и целовитост БиХ и све што договоре два ентитета и три народа.

Он је рекао, говорећи о формирању Савета министара, да су и Срби и Хрвати изабрали своје представнике, да је Република Српска одавно формирала власт, да су Хрвати изабрали своје представнике, али да се бошњачка страна не консолидује.

– Уопште нисам без размишљања да се то намерно чини како би се сачувала постојећа структура на нивоу Савета министара. Међутим, они морају да знају да у оваквој консталацији неће радити Парламент, Дом народа, ни Председништво и да ризикују да блокирају читаву земљу – рекао је Додик.

Говорећи о Уставу Републике Српске, чија ће 27. годишњица бити свечано обележена у четвртак – 28. фебруара у Београду, Додик каже да би Устав требало да буде ојачан, јер су у њега интервенисали високи представници који је заправо требало да спроводе Дејтонски споразум, а не да мењају један међународни уговор прилагођавајући га неким другим концепцијама.