Ратно ваздухопловство Швајцарске подигло је два ловца како би испратило авион Ил-96 у ком су се налазили чланови руске делегације која је ишла за Француску на преговоре Владимира Путина и Емануела Макрона.

У саставу делегације се налазе портпарол руског лидера Дмитриј Песков, помоћник шефа државе за међународне послове Јуриј Ушаков и новинари прес-центра Кремља.

Када је руски авион ушао у ваздушни простор Швајцарске, два ловца су неко време пратила руски цивилни авион на висини од 10,6 километара.

Швајцарски авиони су се један по један приближавали крилима руског Ил-96 на растојању од неколико метара. Ловци су пратили авион до границе са Француском.

Песков је овај догађај назвао „актом гостопримства“.

Швајцарске ваздухопловне снаге редовно показују сличну пажњу авионима специјалног одреда „Русија“. Тако су у новембру 2016. швајцарски ловци дочекали у свом ваздушном простору и отпратили авион Ил-96-300 до границе са Француском са руском делегацијом која је летела на самит АПЕК-а у Лими. У новембру 2018. авиони швајцарског ратног ваздухопловства подигли су се у ваздух како би испратили авион који је из Женеве летео за Москву, а у којем је била делегација коју је предводио руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Специјални летачки одред „Русија“ превози високе званичнике Русије, укључујући председника Руске Федерације и премијера, као и чланове њихових делегација и лица која их прате током службених посета иностранству или пословног путовања преко територије Руске Федерације.

Оставите Коментар