Свет је неприпремљен за глобалну пандемију која би, ако би до ње дошло, могла за 36 сати да однесе животе и до 80 милиона људи и „збрише“ пет одсто светске економије, упозорила је Светска здравствена организација (СЗО).

Неки респираторни патоген, који се брзо шири, могао би да буде претња за велики део светске популације и да потенцијално усмрти милионе људи, а угрожена би била цела планета, пише у првом извештају Одбора СЗО за надзор глобалне припремљености.

  • Када би данас избила пандемија попут „шпанског грипа“ из 1918. године, последице би коштале око 3.000 милијарди долара или пет одсто светске економије – процена је Светске банке.

  • У случају такве заразе, данас када је светска популација четири пута већа и када се било где у свету стиже за 36 сати, умрло би између 50 и 80 милиона људи. Осим високе смртности, таква пандемија изазвала би панику, дестабилизовала би националну безбедност и тешко би погодила глобалну привреду и трговину – пише у извештају.

  • Глобална пандемија у том обиму била би катастрофална, стварајући општу пустош, нестабилност и несигурност. Свет је неприпремљен – наводи СЗО, преноси портал „Медикал експрес“.

Извештај позива на стварање система за ефикасно откривање и контролу избијања болести у оквиру проактивног деловања за успостављање глобалне припремљености.

  • Предуго смо сведоци циклуса панике и занемаривања када је реч о пандемијама – интензивирамо напоре када постоји озбиљна претња, а затим брзо заборавимо на њих када претња нестане. Време за конкретне акције је одавно прошло – упозоравају научници.

У извештају се препоручује седам превентивних акција, међу којима су посвећеност и улагање напора шефова влада у решавање тог проблема, снажан систем спремности у свакој земљи, повећање средстава и финансијских подстицаја и јачање система координације Уједињених нација у тој области.

Земље са лошом инфраструктуром и здравственим системом најизложеније су ризику од великих губитака због пандемије, али су рањиве и све друге државе, додаје се у извештају.

СЗО предочава да је напредак науке и технологије омогућио унапређење јавног здравства, али да он истовремено представља ризик јер има потенцијал за вештачко стварање микроорганизама у лабораторијама, који могу да изазову епидемију уколико би намерно били пуштени у свет.

Leave a Reply