Од 4.700 насеља у Србији нестаје њих 1.200, док у 1.000 села има мање од по 100 становника, а у више од 200 села нема особе млађе од 20 година.

То је рекао глумац Ненад Јездић, на конститутивној седници поводом формирања Националног тима за препород села Србије, којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

У селима данас има 260.000 момака између 40-50 година и око 100.000 девојака исте доби, који нису засновали своје породице.

Јездић, који се бави пољопривредом, указао је на значај опоравка српског села, и навео да су „иза нас“ бројни покушаји вековних освајача да униште српски народ и трагове његовог постојања на овим просторима, али иако је то сада иза нас, нешто друго прети садашњости и будућности српског и свих народа који одвајкада живе заједно на овим просторима – бела куга.

– Смртоносна епидемија пусте земље шири се рубним продручјима и злокобно прети да затре српско село, које је одржало Србију, нахранило нас и отхранило. Са нестајањем села, нестала би и Србија – рекао је Јездић и додао:

„Пробудимо се, ставимо прст на чело, сви који желимо добро Србији. Употребимо сва знања и могућности да спасимо српско село“.

Стратешки циљ формирања Националног тима је смањење регионалне неравномерности, стварање системских предуслова за економску одрживост породичних газдинстава, креирање здравог тржишног амбијента, побољшање и модернизација инфраструктуре и стварање свих социо-културних предуслова за демографско оживљавање села у Србији.

Оставите Коментар