ШИK, обавештајна служба непостојеће државе Kосово – Sherbimi informativ i Kosoves, појачала је своје активности не само на територији јужне српске покрајине, већ и у целој Србији. Главни циљ је врбовање наших грађана, а сама акција финансира се из иностранства, пре свега из Албаније, Швајцарске и Велике Британије.

Ову опасну обавештајну службу формирала је Албанска служба ШИШ која је наследник Сигуримија. Током Нато агресије на СРЈ и касније, ШИK је углавном уклањао ривале Хашима Тачија и бавила се набавком оружја за терористичку ОВK. Пре саме агресије припадници ШИK-а су углавном уцењивали и заплашивали становништво албанске националности који нису подржавали терористе ОВK. У то време на челу ШИK били су Азем Суља који је Тачијев ујак, Kадри Весељи, Џавит Хаљити и други моћници који и данас контролишу организовани криминал.

Долазак Еулекса ојачао је ШИK, те су припадници ове обавештајне службе лако заузимали јаке позиције у свим регионалним дирекцијама KПС. Познат је случај када је бивши директор KПС Ресат Малићи доставио списак агентима немачке БНД али и британском МИ6 са именима свих припадника ШИK, именима високопозиционираних припадника Еулекса који су били на платном списку ШИK и именима свих сарадника службе. После тога Малићи је смењен а на његово место постављен је Спенд Мађуни за којег се прича да је млади кадар ШИK-а.

У документима америчког Стејт департмента постоји документ који везује Албанску обавештајну службу ШИШ са косовском ШИK у којима пише да су они одличан партнер са америчком владом, те да постоји блиска сарадња на обавештајним активностима.

Годинама уназад ШИK, заједно са појединим страним обавештајним агенцијама, пре свих МИ6, има активности у целој Србији. Један од задатака је провокација власти у Београду не би ли изазвали одређене сукобе, али то им не полази за руком. Зато су своје активности појачали на врбовању становништва у целој Србији. Ово је нешто што је последњих година била једна од важних активности ове службе те су често налазили људе који су на својим адресама у Србији пријављивали њихове агенте те за то добијали новац, куповали су и станове у Нишу и околини али и у Војводини. Врбовањем и стварањем мреже својих сарадника у целој Србији они имају за циљ не само да прошире своје криминалне активности, већ и да преко појединаца и група утичу на исход предстојећих избора у Србији како би могли да створе утицај на власт који сада немају, али и да изазивају економско урушавање и социјалне немире.

Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА дошао је до ових података које је проследио надлежним службама, те верујемо да ће сходно томе планови ШИK-а и других страних обавештајних агенција бити осујећен. Наше обавештајне структуре одлично раде свој посао иако су малобројни у односу на оне стране агентуре које покушавају да нам науде.

Оставите Коментар