Иако је ДАЕШ остао без готово целе територије коју је контролисао, опасност од њега и даље постоји. Један од нових лидера посрнуле терористичке организације је Зулфи Хоџа, син албанских имиграната који је живео у Америци.

Амерички обавештајни и правосудни званичници сматрају да је то прави идентитет Абу Хамзе ел Амрикија, џихадисте који се све више појављује на снимцима за регрутовање нових чланова ове терористичке организације, које дели преко друштвених мрежа, пише лист „Атлантик“.

Он се види и на једном од пропагандних снимака ДАЕШ-а на којем обезглављује заробљене курдске војнике у Сирији.

Уколико су званичници у праву, онда је Хоџа први амерички члан ДАЕШ-а који је то чинио. Сматра се да је сада постао виши командант ДАЕШ-а и да је један од главних регрутера џихадиста.

О његовом животу у САД се не зна много, осим да је син власника пицерије.

Напустио је САД 6. априла 2015. године, када је имао око 25 година, и само четири дана касније нашао се у кампу за тренирање џихадиста у Сирији. Само шест месеци касније снимљен је са курдским заробљеницима.

У мају 2017. године новинска агенција ДАЕШ-а у ирачкој провинцији Нинива објавила је 45-минутни видео-запис где се види неколико страних бораца из различитих земаља. Један од маскираних мушкараца приказаних на овом видео-снимку представио се као „Абу Хамза ел Амрики“.

Говорећи са америчким нагласком, он критикује борбу САД против исламиста и подстиче „вернике“ у Америци да нападају немуслимане како год могу, да их газе возилима, убадају ножевима…

Током двогодишње истраге о Американцима који су отпутовали у Сирију и Ирак како би се придружили групи, савезни записи су открили да је Абу Хамза ел Амрики заправо Зулфи Хоџа. До тренутка објављивања видео-снимка, Министарство правосуђа САД је већ било заузето процесуирањем неколико присталица ДАЕШ-а у Америци који су наводно помагали Хоџи у његовом путовању да се придружи групи.

Једна од ових особа, Дејвид „Дауд“ Рајт осуђен је у децембру 2017. године на 28 година у савезном затвору, након што је оптужен за пружање материјалне подршке ДАЕШ-у и заверу за убиство држављана САД.

На том суђењу је испливало доста детаља о Хоџи, његовим везама са Рајтом и његовим саучесницима као и његовој све већој улози у ДАЕШ-у. Он чини се важан део мреже регрутера који организују и помажу другима да дођу у Сирију и Ирак.

Постало је јасно и да је мала група Американаца напредовала до виших позиција у терористичкој организацији, иако је и даље ретко за западне чланове да буду нешто више од обичних војника или у неким случајевима, пропагандиста.

Међутим, у Хоџином случају, наизглед неискусни и млади Американац албанског порекла је успео да се попне високо у хијерархији. Није јасно како је ово постигао, али је објашњење можда то да је импресионирао своје команданте вољом да учествује у бруталним чиновима као што су одрубљивања глава.

Високорангирани и способни амерички чланови ДАЕШ-а представљају јединствену претњу. Они могу да искористе своје везе и утицај како би помогли регрутовању, као и планирању напада у својим матичним земљама. Срећом, досад се врло мало Американаца вратило из борби у Ираку и Сирији. Већина оних који су се вратили изразили су очигледно разочарање ДАЕШ-ом, а многи су под истрагом. Али амерички команданти ДАЕШ-а и даље могу да направе велику штету.

Што се тиче главног команданта ДАЕШ-а Абу Бакра ел Багдадија, његов судбина и даље није позната. Десетак пута је објављивано да је убијен, па затим демантовано.

Извор: sputniknews.com