Терористичка формација „Џемат Албан“ извршила је напад на једну утврђену тачку сиријске армије. Они су на овај пункт напали тако што су неопажено привукли бестрзајни топ совјетске производње СПГ-9 „Копље“, који по свему судећи представља њихово омиљено оружје.

Албански екстремисти који делују у оквиру формације „Џемат Албан“ напали су не један пункт под контролом сиријске армије. Они су на овај пункт напали тако што су неопажено привукли бестрзајни топ совјетске производње СПГ-9 „Копље“. Претпоставља се да је том приликом сиријска војска претрпела извесне губитке.

У овом тренутку “Копље” се често може приметити у репортажама с Блиског истока. У Сирији СПГ-9 активно користе, како регуларна војска, тако и терористиче формације. Широко је присутан и у Ираку, а за време осмогодишњег рата против Ирана користио се за борбу против непријатељских тенкова и пешадије.

На видео снимку је видљиво да група сиријских бораца под кишом метака извлачи једног погођеног борца, који не даје знаке живота. На овај напад је одговорила сиријска армија а претпоставља се да и међу терористима има губитака.

Ова терористичка група делује у саставу џихадистичке ултра-радикалне оружане групе „Хајат Тахрир Аш-Шам“, која на позиције регуларне војске напада у садејству са групом Хурас Ад-Дин ( тачније Ал-Каида 2.0 у Сирији).

Претпоставка је да ова група у свом саставу има око 120 етничких албанаца+ још пар десетина албанских терориста који су раштркани у неколико екстремистичких организација који делују на простору Сирије.

Ради се о милитантнима салафијског усмерења.Од наоружања користе широку палету различитих аутоматских пушака и снајпера, где има и оних великог калибра (трофејне пушке AM-50 Sayyad, Steyr SSG 69 итд.). У последње време приметно је ојачавање овог одреда са артиљеријским средствима за ватрену подршку. Претпоставка је да ова група има и сопствени парк возила за транспорт и ватрену подршку у броју од десетак јединица.

Оставите Коментар