Холандски парламент синоћ се изјаснио против отварања преговора између Албаније и Европске уније, док је прихватио да почну преговори са Северном Македонијом, преноси ТВ Сител.

Парламент у Холандији јуче је гласао за четири резолуције повезане са проширењем Европске уније, али је само резолуција против Албаније добила већину гласова, укључујући и гласове владајућих странака.

Од укупно 150 посланика у холандском парламенту, 105 је гласало „против отварања преговора са Тираном у 2019. години због недовољног напретка у области борбе против корупције и организованог криминала.

Такво мишљење холандског парламента дели и влада у Холандији, те је министар спољних послова Краљевине Холандије Стеф Блок рекао да би отварање приступних преговора са Албанијом било исхитрена одлука.

Резолуција о Северној Македонији, путем које је такође неколико холандских посланика захтевало блокирање преговора са том земљом, одбацила је већина у парламенту Холандије.

Како наводе македонски медији, ово би могло да представља први могући корак ка одвајању процеса Европских интеграција Северне Македоније и Албаније у Савету ЕУ, уколико Холандија као држава-чланица ЕУ захтева од Савета да усвоји такав приступ током одлучивања о пакету Албанија-Северна Македоније на састанку 18. јуна у Луксембургу или на следећем састанку крајем јула у Бриселу.

Оставите Коментар