И док су се Албанци и премијер Душко Марковић наоштрили да руше цркву на Румији, нико од њих да помене да се од јутрос на цркви Светог Јована Крститеља у Свачу надомак Улциња вијори албанска застава. Наш портал објављује фотографију која је јутрос снимљена на Свачу, а вјероватно се и тамо даље налази. Премијер Марковић и његови коалициони партнети дужни су да објасне да ли и ово предстваља скрнављење вјерских објеката и шта ће предузети да се застава уклони или ће као и до сада црногорски режим ћутке прећи преко албанских провокација.

Албанска застава снимљена јутрос на храму у Свачу, Фото: in4s.net
Албанска застава снимљена јутрос на храму у Свачу, Фото: in4s.net

Храм у Свачу доспио је у жижи јавности љетос када је група Албанаца спријечила митрополита црногорског приморског господина Амфилохија да са свештенством служи литургију на остацима древног храма. Да не дође до тежег инцидента побринула се полиција, која је тога дана знала да ће група Албанаца спријечити митрополита да посјети храм Светог Јована Крститеља, па се од ситних сати налазила у близини храма.

Из Митрополије су тада саопштили да је црква Светог Јована (обновљена од краљице Јелене Анжујске, жене краља Уроша I), чији су остаци дјелимично сачувани, саграђена у XIII вијеку, на остацима ранијих, много старијих храмова, међу којима је посљедњи срушен од Монгола 1242. године.

„Град Свач је везан за династије Војислављевића (од којих су, по појединим истраживачима, неки и сахрањени на Свачу), Немањића и Балшића, а посебно за личност која се на особит начин поштује у нашој Цркви – Светог Јована Владимира, који је у граду имао своју престоницу (по савременим истраживањима, могуће је и да је првобитно био сахрањен у овој цркви), а Митрополија је у његов спомен подигла велики храм у Бару. У непосредној близини Свача је и брдо Облик (Владимир) на коме су остаци цркве посвећене Светом Јовану Владимиру, која се помиње у XV вијеку, а по овоме светоме се и читава област зове Владимир. Не видимо како би икоме сметало да у тој цркви одслужимо службу Божију у славу Господа, а у спомен Светог Јована Владимира и његовог небеског заштитника Светога Јована Крститеља, тим прије што нико деценијама око ове службе није правио питање“, саопштили су тада из митрополије.

Од тада Албанци не мирују, што показује и постављање албанске заставе на остацима храма у Свачу, а додатно их је на тај поступак скрнављења цркве вјероватно подстакла изјава црногорског премијера да ће срушити цркву на Румији.

Припремио: Никола Васојевић