Албанци све отвореније раде на стварању Велике Албаније, а будући премијер Kосова и лидер Самоопредељења Аљбин Kурти отворено је и пре полагања заклетве показао жељу за проширењем своје територије! Он је у својој изјави у Тузима, а у поверљивом разговору са албанским политичарима из Црне Горе говорио о томе, да је “претходна косовска власт, уместо демаркације границе са Црном Гором, поставила нову границу са којом је Kосово изгубило 8.200 хектара земље”.

– Грешку је направила наша комисија, која уместо да се ослонила на географске мапе и границе обе федералне јединице из Устава Југославије 1974, она је у обзир узела само катастарске књиге, при чему је терет доказивања пао искључиво на нашу страну. Тиме је Kосову учињена велика штета – казао је Kурти црногорским медијима.

Он је напоменуо да жели “чим преузме дужност новог премијера, да се састане са председником Владе Црне Горе Душком Марковићем, са властима у Подгорици и види шта се може урадити”.

– Размотрићемо могућности и потрудити се да у овом договору не буде губитника. Верујем да ћу наићи на разумевање друге стране. Уосталом, имамо споразум између председника Тачија и Филипа Вујановића од 16. фебруара 2018. о корекцији демаркације, који нам у томе може помоћи – казао је Kурти, који је тако још једном црногорској јавности указао на чињеницу да су црногорске власти “муљале” са територијом државе, као да је њихова прћија, и то после склапања међународних споразума.

То је средином и крајем минулог лета својим изјавама предочавао и Рамуш Харадинај, причајући о “договору са црногорским државницима о корекцији демаркациона линије”, као да је то већ готова ствар. Ћутање званичне Подгорице само је подгрејавало овакве сумње.

Пре неколико година, Аљбин Kурти је са групом посланика ушао осам километара у територију Црне Горе, почупали су и побацали ознаке и нове границе “успоставили” побадањем косовских табли дубоко на територији Црне Горе, док је полиција мирно посматрала нечувено дивљање.

Претензије на величку Бјелуху и Чакор су опасна ствар. Добри комшијски односи негују се, првенствено, поштовањем међе. То је неписани закон и код Величана и Албанаца, особито Руговаца. Чакор је Источни Ловћен Црне Горе и Албанци могу да забораве сан о граници на њему.

Да се Албанци заиста уједињују говори и чињеница о укидању граница, али и о заједничком маршу из Тиране до споменика Адему јашарију чију ће колону предводити Kуртијево Самоопредељење.

Оставите Коментар