Група Албанаца из Ђаковице, које је организовало удружење „Мајке зову“, протестовало је у том месту против доласка Срба на крсну славу манастира Успења пресвете Богородице, иако је долазак групе Срба претходно отказан из безбедносних разлога.

Протест је организован иако је председник Удружења Ђаковчана Ђокица Станојевић у понедељак после подне рекао да су Срби из Ђаковице одустали од одласка у завичај због „атмосфере мржње која је преовладавала претходних дана“.

Неколико организација из Ђаковице најавило је жестоке протесте уколико група Срба буде посетила тај град. Они су писмом затражили од тзв. косовског председника Хашима Тачија да ту посету забрани.

Тачи је, пак, одговарајући на јавни позив оснивача Фонда за хуманитарно право Наташе Кандић, да се лично ангажује да се Србима омогући да посете Цркву у Ђаковици, обећао да ће се ангажовати за слободу кретања за све грађане Косова, укључујући и Србе, било где на Косову.

– Одустајемо јер не желимо да уђемо у коло мржње и напетости. Не желимо ексцес. Овог пута Срби нису понижени, понижене су све међународне институције, институције у Приштини, невладине организације, које ни после 20 година нису у стању да Србима омогуће да у Ђаковици у миру, достојанствено обележе крсну славу, Задушнице, Васкрс, Божић – истакао је Станојевић.

Албанци из Ђаковице већ годинама спречавају Србе да посете манастир Успења пресвете Богородице. У јануару, група Албанаца блокирала је приступ том манастиру, иако је удружење расељених Срба и тада отказало најављену посету.

Извор: srbijadanas.com

Оставите Коментар