Припадници специјалних снага косовске полиције, наоружани дугим цевима, ухапсили су и затим пустили петорицу Срба, Специјалци су раније данас упали су у просторије Културно-просветног центра „Божидар Митровић Шандор“ у Шилову код Гњилана и претресли неколико кућа у том месту.

Фото: Profimedia
Фото: Profimedia

Припадници косовске полиције су, током операције, спроведене на неколико локација у региону Гњилана, ухапсили пет особа, које су нешто касније ослобођене, рекао је за КТВ тужилац у Гњилану Јетиш Маљоку.

Косовска полиција је, раније саопштила да су петорица Срба ухапшени „под основаном сумњом да су укључени у делатности против уставног поретка и безбедности Косова“.

Одмах након хапшења, директор владине канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић упозорио је влати у Приштини да „дијалога неће бити дуго времена“ уколико петорица ухапшених Срба не буду пуштени.

Косовска полиција је у саопштењу демантовала наводе српских медија „да се спроводи једна полицијска операција против бивших припадника Косовских безбедносних снага (КБС)“.

Операција се наставља у сарадњи и координацији са правосудним органима, истиче се у саопштењу косовске полиције.

Српски извори у Поморављу пренели су да су у јутрошњој акцији приведени начелник Косовско-поморавског округа Радован Стојковић и директор филијале Националне службе за запошљавање у Гњилану Јован Денић.

Стојковића и Денића су припадници полиције претходно испитивали у просторијама Културно-просветног центра „Божидар Митровић Шандор“ у Шилову.

Приведен је и Ненад Стојановић (1974), по занимању ауто-механичар, запослен при Војсци Србије у Врању.

Како РТВ Пулс у Шилову незванично сазнаје, Стојановић је ухапшен јер је наводно вршио притисак на српске припаднике Косовских безбедносних снага (КБС) да напусте ту службу.

Како јавља репортер РТС-а, ухапшени су и Предраг и Александар Ђорђевић из села Беривојце код Косовске Каменице.

Акција је почела рано јутрос, када су припадници специјалне полиције блокирали куће начелника округа и директора службе за запошљавање у Горњем Кусцу и почеле претрес, пренели су очевици репортеру РТС-а.

Према наводима житеља села, око шест часова појавило се најмање десет полицијских џипова са тридесетак маскираних полицајаца наоружаних дугим цевима.

„Спавали смо, они су ударали ногама, ја плачем, кажем им ‘немојте, децо’. Одвели су га (Ненада Стојановића), кажу морају да га испитају“, испричала је Гроздана Стојановић.

РТВ Пулс у Шилову пренео је да је јутрос извршен и претрес више кућа бивших припадника Косовских безбедносних снага (КБС) српске националности који су недавно напустили ту службу.

Акција полиције је изазвала узнемирење међу житељима свих српских села у Косовском Поморављу.

„Узнемирени смо, уплашени, нема сигурности, врше притисак на Србе да се одселе“, напомиње Давид Стојановић.

Новинарима је било забрањено снимање акције.

Извор: srbijadanas.com