Према неким проценама, свој печат на “државност” тзв. Kосова ускоро би могла да повуче још и Сомалија, и тада би тас на теразијама у УН после доста времена претегао на нашу страну, јер у том случају од 193 земље чланице, њих 97 не би признавало тзв. Kосово, док би оних који признају било 96.

Сомалија се иначе суочава са сличним проблемом као и Србија, јер је на северу земље пре скоро 30 година независност прогласио Сомалиленд, међутим, до сада га ниједна држава у свету није признала. Преиспитивање одлуке коју је у једном транзиционом периоду донела техничка влада, Дачићу је у мају обећао и председник Мухамед Абдулахи Мухамед Фармађо, нагласивши да његова земља не подржава сепаратизам.

Српски министар је тада у афричкој турнеји посетио осам држава – Тунис, Kонго и Мадагаскар, који не признају тзв. Kосово, и Сомалију, Того, Танзанију, Гану и Есватини. Пратећи Дачићеве трагове, можда би Гана и Танзанија следеће године могле, такође, да пониште одлуку.

Нарочито што је приликом посете Београду, прошле године, први човек парламента Гане Арон Мајкл Окваје најавио да би његова земља могла да размотри признавање из 2012. године.

Оставите Коментар