Албански премијер Еди Рама упоредио је тренутну ситуацију у Авганистану са Албанијом 1990-тих година, када су становници те земље бежали од режима Енвра Хоџе.

Истакао је да је за Албанце ситуација у Авганистану потпуно јасна.

  • Албанци су пре 30 година били Авганистанци – рекао је Рама у интервјуу за ““Сандеј тајмс““.
  • Европљани знају шта је рат само преко Нетфликса, док је за Албанце све то стварно. Били смо Авганистанци пре три деценије када смо бежали из споственог пакла – рекао је он, преноси албански портал Панорама.

Навео је да су, за разлику од многих других европских земаља, „за Албанце сукоби, глад и расељавање, искуства забележена у сећању“.

Додао да су деценијама, под влашћуу диктатора Енвера Хоџе Албанци били изложени бруталној репресији и да је та земља постала најсиромашнија и најизолованија у Европи.

Објаснио је да је пет година након Хоџине смрти, 1990. године, пао комунистички режим и да су тада у Албанији почели немири и насиља.

  • Авганистанци су сада Албанци од пре 30 година и треба да будемо уз њих као што су други били уз нас – закључио је Рама.

Албанија је међу земљама које су прве одговориле на захтев да приме изеглице из Авганистана, а први авион са око 300 људи очекује се да слети у ту земљу ове недеље.

Оставите Коментар