Уџбеник из историје за шести разред, аутора Радета Михаљчића, вероватно је најозлоглашенија школска књига. Не прође година, а да се о овом уџбенику не бруји на друштвеним мрежама.

Све је почело 2015. године, кад су се у јавности појавили спорни одломци овог штива у којима се тврди да су „Албанци заправо староседеоци Kосова, а да су Срби дошли касније и отели им куће и њиве“.

Deca uče da su Srbi oteli Kosovo od Albanaca?! - Koreni

  • Староседеоци Албанци воде порекло од Илира, романизованих у мањој мери, и они су једини сачували језик, обичаје и друга народна обележја. С њим су се мешали Словени, Грци и други народи и временом су се са њима и стопили. После Маричке и Kосовске битке, Турци су наставили са освајањима и временом све више угрожавали албанске области – између осталог је писало у овом уџбенику.

Завод за уџбенике је као издавач одмах најавио да ће уџбеник повући, али како то у Србији обично бива, о овој књизи се на друштвеним мрежама и дан данас полемише, иако нико не помиње шта се штивом на крају догодило.

  • Уџбеник је повучен одмах након што је у јавност изашао податак о спорним одломцима. Да не би било различитих тумачења и неспоразума, ти делови су измењени. Тек онда је уџбеник поново враћен у употребу – одговарају у Заводу за Телеграф.рс.

Ипак, на овоме не треба стати. Ако ви знате за неки споран уџбеник који из одређених разлога не би требало да се нађе у ђачким рукама, пишите нам у коментарима.

Оставите Коментар