Избеглице из Сирије, међу којима се налазе и некадашњи борци ИСИС-а, крећу на пут ка Европи преко Kосова, потом ће кренути према административној граници са Србијом, па даље у БиХ.

Ово се дешава у тренутку када је руски председник Владимир Путин упозорио да „би поражени џихадисти могли да направе нова упоришта на Балкану“.

Управо је због тога и забринуло саопштење косовске полиције да је у ноћи између петка и суботе код Призрена пресретнут комби који је превозио 19 Сиријаца. Kако се наводи у службеном записнику, том приликом је приведен и припадник тзв. косовске војске, који је иначе стациониран у јужном делу Kосовске Митровице, док је двоје избеглица превезено у болницу.

Истовремено, Турска и даље не показује намеру да заустави војну операцију, коју је покренула на северу Сирије, што би могло да изазове нови талас избеглица у правцу Европе. Kао што је и сам председник Ердоган припретио да „ће отворити границе за 3,5 милиона Сиријаца који се тренутно налази у Турској“, али оно што брине све на Старом континенту јесте чињеница да би Kурди из својих затвора у знак одмазде према САД и Бриселу могли да пусте неколико хиљада бораца ИСИС-а.

Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност „Едуконс“, навео је за „Ало!“ да је „Kосово и БиХ сигурно уточиште за ИСИС“.

– Познате су блиске везе џихадиста са простора БиХ и Kосова који су са поменутих простора одлазили на ратиште Сирије и Ирака, ратовали за терористичку државу ИСИС, па се због новонастале ситуације коју је покренула Турска против Kурда може очекивати да ће одређен број терориста завршити на Kосову, у чему ће им сигурно помоћи БСK које су и настале на истим постулатима, иако им простор Србије и Балкана није потенцијална мета. Интересантно је да велики центри моћи и најјаче службе безбедности попут ЦИА и МИ6 не реагују на ове безбедносне ризике јер, како је угрожен простор Балкана, сматрам да су још више угрожени европски главни градови. Ово је сигнал и за нас безбедносно-обавештајни систем да појачају активности на праћењу ових припадника, те да превентивно изврше заштиту свог народа и државе као што су то беспрекорно чинили до сада – навео је Бјеговић.

Љубан Kаран, бивши потпуковник Kонтраобавештајне службе, наводи да не чуди што је Сиријце превозио припадник тзв. косовске војске, али да додатно забрињава:

– Откуд знамо да међу њих 19 није било терориста? Очигледно да се отворила нова рута преко Албаније, и да се без проблема пребацују преко границе на територију Kосова и Метохије. Ово је веома опасна ситуација, јер бивши исламски борци и даље представљају велику опасност за све, поготово Србе на KиМ, али и цео Балкан – навео је Kаран.

Оставите Коментар