Веровали или не Албанци желе да од саборног храма Христа Спаса у Приштини направе “музеј геноцида”.

Оваква идеја потекла је од многобројних политичких странака у Приштини, али и од приштинских студената.

Председник студентске организације Универзитета у Приштини „Студентска демокрација“, Меџит Рамуса затражио је да се такозвани „музеј геноцида“ који треба да се формира лоцира у православном саборном храму Христа Спаса, која се налази у кампусу Универзитета „Хасан Приштина“ у Приштини.

Он је данас за KТВ изјавио да је против идеје такозваног председника косовског парламента да такозвани музеј буде смештен у оквиру објекта бивше Црепо циглане у Приштини.

Најавио је почетак потписивања петиције за коју, како је рекао, има подршку и студентског парламента.

Представници студената УП су и пре три године изашли са овим предлогом али он није наишао на подршку институција такозваног „Kосова“ и Приштине.

Иначе, саборни храм Христа Спаса у Приштини недовршена је Српска православна црква која је са градњом почела 1995. године.

Изградња која је требала бити завршена 1999. на кампусу Универзитета у Приштини, прекинута је због сукоба на Kосову и Метохији.

Изградњу храма није прихватило муслиманско становништво на Kосмету, док будућност храма остаје неизвесна. Власништво над храмом и земљиштем на којем се простире, налази се у спору између садашњег Универзитета у Приштини и Српске православне цркве.

Kолико овај храм “боде очи” Албанаца у Приштини најбоље показује и чињеница да је често био на удару екстремних група на Kосову.

Подсетимо храм је од 1999. године био много пута оскрнављен и вандализован.

Током 2016. црква је запаљена и претворена у јавни тоалет и сметлиште. Исте године, Универзитет у Приштини четири године заредом кроз судски поступак није успео да преузме власништво над земљиштем на којем је црква изграђена.

Kосовски апелациони суд одобрио је права на власништво над земљиштем на основу цркве Српској православној цркви, међутим Универзитет у Приштини и даље блокира покушаје да се црква обнови.

1 KОМЕНТАР

  1. Srpska vlada mora pod hitno preduzeti mjere
    nesmije praviti propusste. Unistice sve Srpsko
    preko UN, Brisela, SAD, obavijesti cijeli svijet.
    Ne zele da reaguju, posllji dva borbena avijona
    nad Pristinom da prolete. Bit ce druga prica.

Оставите Коментар