Секретар иранског Савета за националну безбедност Али Шамхани данас је оптужио Мосад за атентат на иранског научника Мохсена Фахризадеа. Израелци су, према речима иранског званичника, у тој операцији користили „услуге“ забрањене терористичке групе Народни муџахедини Ирана (МЕK).

Шамхани је рекао да је атентат на Фахризадеа изведен врло сложеним методама уз коришћење аутоматског оружја, као и да атентатори нису затечени на месту убиства.

  • Добили смо информације о починиоцима злочина, и већ знамо ко је одговоран, имамо њихова досијеа – рекао је Шамхани.

Он је раније за иранске медије потврдио да су иранске службе безбедности знале да постоји могућност убиства научника, као и да су чак знали да је одређено место на ком је на крају Фахризаде и убијен.

  • Нису схватили озбиљно све информације, због честих вести које су добијали о томе – рекао је Шамхани, чиме је и званично дошло до признања да су заказале службе безбедности исламске републике.

Народни муџахедини Ирана су забрањена милитантна група, која се залаже за збацивање власти у Техерану, а посебно је занимљиво то да им је једно од најјачих упоришта у нашем комшилуку – у Албанији.

Тамо су их населили Американци 2013. године, и више од 4.000 чланова МЕK-а са породицама је свој нови дом нашло у Албанији. У Манезу у близини Драча су основане и тајне базе те организације, које су западни медији описали као „војне инсталације“.

Због тога је дошло до урушавања односа Техерана и Тиране, а ајатолах Али Хамнеи је прошле године Албанију назвао „малом злобном европском државом, у којој сарађују са иранским издајицама и кују завере“.

У петак, 27. новембра, шеф Истраживачко-технолошког центра у иранском министарству одбране Мохсен Фахризаде убијен је у атентату у близини Техерана. Ниједна група или земља нису преузеле одговорност за атентат, али Иран сумња да је Израел одиграо улогу у убиству.

Оставите Коментар