Црногорско Министарство културе одобрило је постављање споменика Скендербегу у Улцињу, а реч је о мањој реплици вец́ постојец́ег који се налази у Тирани.
Споменик Ђерђу Kастриотију Скендербегу биц́е постављен на кружном току Булевара који носи његово име.

Градоначелник Улциња Љоро Нрекиц́ је за подгоричке „Вијести“ рекао да је Министарство одобрило градњу споменика од изливене бронзе, висине метар и по, на постаменту од три и по метра, упркос томе што је локална Скупштина једногласно усвојила предлог одлуке да висина фигуре јунака на коњу са мачем износи пет метара.

  • Нец́емо да преувеличавамо, три метра је у природној величини – казао је Нрекиц́.

У новом предлогу на основу пројекта архитекте Шпетима Мараја из Улциња, поред осталог, истиче се да ц́е фронтално на постаменту споменика латиничним писмом бити исписано на албанском језику и црногорском „Ђерђ Kастриоти Скендербег 1405-1468“.

Рок за подизање споменика је март ове године, док ц́е новац обезбедити албанско-црногорска дијаспора удружена у фондацији „Симон Филипај“, уз улцињску НВО „Дон Гјон Бузуку“, која је и иницијатор пројекта.

Биста Ђерђу Kастриотију Скендербегу откривена је у октобру прошле године испред истоимене школе у месту Затријебач у Тузима.

Оставите Коментар