Албаци не бирају средства како би се докопали имовине Срба на Космету! Како у разговору за „Новости“ истиче Добрица Лазић, адвокат из Косова Поља, суштински проблем знатног броја расељених Срба, али и самих житеља покрајине, јесте што морају да се боре да би доказали право на сопствену имовину коју су Албанци узурпирали или присвојили.

Рушење српских кућа у Ђаковици 2014. године
Рушење српских кућа у Ђаковици 2014. године

– Проблем присвајања, односно отимања српске имовине од стране Албанаца присутан је још од 1999. године, односно доласка међународне заједнице на Косово и Метохију. Осим отимања имовине, наши људи су суочени са недостатком правне заштите јер су, поготову у срединама јужно од Ибра, препуштени на милост и немилост косовском правосуђу које по правилу не решева питања отимања српских кућа, станова и имања, или то чини веома споро – опомиње адвокат Лазић.

Он истиче многобројне примере фалсификовања докумената којима се обављају наводни купопродајни уговори о некој некретнини или имању.

Као један од таквих примера српски адвокати помињу случај Велимира Ђорђевића, који поседује плац на улазу у Чаглавицу, недалеко од Приштине, који му је одузет фалсификовањем његове личне карте. Ђорђевић је успео да докаже фалсификовање и своје власничко право над имовином, али ипак не може да добије валидну судску пресуду.

– У том случају водимо поступак од 2005. године, дакле пуних тринаест година. Иако је суд Еулекса 2012. пресудио у корист мог клијента, Основни суд у Приштини и даље избегава да ми достави пресуду, а она постоји у бази података – истиче адвокат Лазић.

Српски адвокати са Космета истичу и друге „методе“ у отимању српске имовине. Рецимо, склапање купопродајних уговора са покојницима! Отимачи некако долазе до личних докумената покојника, а потом фалсификовањем потписа дају сагласност за наводну продају имовине.

Као један од драстичнијих примера отимања и уништавања српске имовине на КиМ адвокати истичу пример породице Симоновић из приштинског насеља Сунчани брег. Њихову кућу, по избеглиштву, запосео је Албанац, сада посланик у косовском парламенту. Иако је годинама користио велелепну кућу ове породице, која је после дуге борбе успела да докаже власништво посредством Унмикове Агенције за имовину, агонија ове породице наставља се тиме што њиховог тада 23-годишњег сина, који одлази по кључ од куће, хапси косовска полиција под оптужбом за наводни ратни злочин.

– Тог младића, који је претходно радио као возач у једном од косовских министарстава и прошао све провере, пријавио је упрвао узурпатор куће. Потом је срушио објекат од 250 квадрата, а младић је провео неколико година у затвору доказујући да није крив за лажну оптужницу – испричао нам је адвокат Живојин Јокановић једну од драматичних прича.

И остали српски адвокати наводе случајеве хапшења Срба на основу лажних оптужница Албанаца који желе да се докопају њихове имовине. Наводе случај Миланке Терзић, из Истока, која је прошле године ухапшена под оптужбом за наводни ратни злочин, а која не жели Албанцима који су је пријавили да прода кућу. Потом случај Милорада Зајића, из Клине, против којег је пре неколико дана подигнута оптужница, такође за ратни злочин, а једини грех овог човека је што није желео да прода велику кућу у Клини коју желе да купе Албанци који су га пријавили.

Представници расељених лица са Космета упозоравају и на уништавање српске имовине на КиМ од стране Албанаца, поготово у оним срединама у које Срби безуспешно покушавају да се врате.

Повратник у Клину испред своје срушене куће
Повратник у Клину испред своје срушене куће

– Организовано, смишљено већ 20 година се уништава српска четврт у центру Ђаковице. Куће Томића, Станокевића, Стефића, Стојановића… прво су уништене а потом срушене под наводним образложењем да угрожавају околину – наводе у Удружењу расељених Срба из Ђаковице.

Међународна заједница не реагује на случајеве отимања имовине Срба на Космету.

СРБИ И ДАЉЕ ВЕЋИНСКИ ВЛАСНИЦИ

Опомињући да имовина Срба на Космету вреди више милијарди евра, новинарка Светлана Вукмировић, ауторка серијала „Право на сутра“, који се бави поменутим проблемом, опомиње да је право на приватну својину свуда у свету неприкосновено, али да косовске власти и Албанци не бирају средства да покажу да „Косово припада њима“, иако су на КиМ Срби и даље већински власници земље.

– Иако се та чињеница прећуткује то потврђују катастарски подаци – истиче Вукмировићева, подсећајући на постојање правних тимова за помоћ Србима који морају да доказују власништво над својом имовином.

Драгана Зечевић

Извор: novosti.rs