Албанска влада сменила је шефа Националне полиције, јавила је агенција „Ројтерс“, оцењујући да то очигледним одговором на све већи међународни притисак да Тирана реши проблем трговине канабиса.

Влада у Тирани није објавила разлоге за смену Хакима Чакоа, али је у саопштењу навела да тражи особу за то место која ће моћи да се избори са „великим обимом посла бржим темпом“.

Истражитељи из Италије, која је како наводи Ројтерс, велико тржиште за албански канабис кријумчарен преко Јадранског мора, саопштили су у новембру прошле године да је осматрањем из ваздуха установљено само 90 случајва кријумчарења канабиса у поређено са 2016. када је забележено 2.086 таквих случајева.

На основу тога, Чако је изјавио да је албанска полиција „искоренила канабис“ из целе земље.

Међутим, криминалне групе су наставиле да кријумчаре на тоне канабиса глисерима преко Јадрана до Италије, а ту ситуацију албанска влада, судећи према саопштењу, сматра неприхватљивом, наводи британска агенција.

„Неопходно је да полицијски рад доведе до опипљивих резултата да би се боље одговорило на захтеве народа и наших међународних партнера“, каже се у саопштењу.

Чако се није огласио поводом смене. Он је 2014. године унапређен у заменика шефа Националне полиције због сузбијања канабиса у Лазарату, селу на југу земље.

Након што је шеф албанске полиције поднео оставку, Чако је дошао на његово место.

Извор: Танјуг