Јуче је на Самуиловој тврђави у Охриду постављена велика албанска застава због чега је вођу тзв. косовске фолклорне групе „Арбреш“ Гјерга Прекоцаја охридски суд осудио на пет године забране улаза у Републику Северну Македонију, преносе македонски медији.

Председник македонског Собрања Талат Џафери сматра да је то строга казна и за ТВ 21 каже, с обзиром да су починиоци тог прекршаја, према законима Северне Македоније, културно-уметнички радници, да је казна требало да буде знатно блажа.

Прекоцај у интервјуу за агенцију ИНА каже да је заставу поставио на албанској земљи.

„Заставу Албаније смо поставили на истом месту на ком је била у време Скендербега, који је бранио албанске земље“, рекао је Прекоцај.

Он је рекао да је пресрећан због тога што је урадио са члановима фолклорне групе „Арбреш“.

– Ја сам Албанац, а Бог нам је дао ове територије које су наше и које никада нећемо оставити- поручио је Прекоцај.

Из албанске опозиционе странке у Северној Македонији Алијанса за Албанце кажу да су забринути због реакције полиције која је склонила албанску заставу и због тога што су два члана фолклорне групе притворена због тог инцидента.

– Постављање албанске националне заставе на Самуиловој тврђави не представља нити законски прекршај, нити опасност за било кога, посебно када се зна да у Северној Македонији Албанци чине трећину штановништва и представљају аутохтони народ – поручили су из Алијансе за Албанце, додајући да овај инцидент не помаже држави у њеним евро-атлантским опредељењима.

У Републици Северној Македонији постоји закон о употреби заставе, државне заставе, као застава етничких мањина. У том је закону одређено да је на целој територији Републике Северне Македоније у официјалној употреби државна застава, а поред државне заставе, у јединицама локалне самоуправе где поред Македонаца живе и друге етничке мањине, које чине најмање 50 одсто од укупног становништва, користи се и застава те етничке мањине.

Према овом закону, застава Републике Северне Македоније мора да буде истакнута са заставама етничких мањина, а државна застава мора по величини да буде за трећину већа од застава мањина.

Такође, за прекршиоце овог закона предвиђени су казне од 200 до 2000 евра у динарској вредности.

Оставите Коментар