Најутицајнији албански лобиста у САД, демократски конгресмен Елиот Енгел, дао срамну, бескрупулозну изјаву пред разговоре у Белој кући – да је коначно решење сукоба између Беогарда и Приштине, као и за мир у региону, потребно узјамно признање лажне државе Kосово.

Албански лобисти покушавају свим силама да изврше притисак на председника Србије пред саме разговоре у Вашингтону како би се на столу нашао папир о признавању лажне државе Kосово!

Енгел је јуче истакао да је обнављање дијалога између Београда и Приштине предуго трајало, да је то задржавало развој региона, али и да је коначно решење сукоба само узајамно признање самопроглашене државе Kосово.

„Обнављање дијалога између Kосова и Србије ове недеље у Вашингтону представља позитиван развој догађаја. Сукоб између две земље предуго је трајао и превише је наштетио животима. Задржао је развој региона и зауставио његову пуну интеграцију у Европу. Давно је прошло време да се спор оконча једном заувек. Kоначно решење сукоба мора обухватити неколико кључних принципа: оно мора довести до узајамног признавања од стране Kосова и Србије. Она мора да отвори пут Kосову и Србији за улазак у све северноатлантске структуре, укључујуц́и Европску унију и НАТО. И, она мора Kосову одобрити пуноправно чланство у Уједињеним нацијама и другим важним међународним организацијама, како би могло да напредује као и свака друга земља“, рекао је Елиот.

Ипак, како и сам Енгел каже, Вучић се јасно успротивио разговору о признању независности тзв. Kосова, већ се српска делегација отишла у САД како би разговарала искључиво о економским питањима.

„Али, споразум о окончању сукоба је мало вероватан. Председник Србије Вучић, који удаљава своју земљу од северноатлантске заједнице и пприближава је Русији, успротивио се стављању узајамног признања на сто. У ствари, српска делегација каже да на разговоре долази само да би разговарала о економским питањима. Иако нема ништа негативно у повећаном трговинском и економском развоју, ово је политички сукоб који захтева политичко решење.“

Елиот, као најутицајнији албански лобиста у САД, очигледно је пригрлио Хотијев циљ преговора – постизање споразума о узајамном признавању.

„Подржавам што је Авдулах Хоти поставио јасан и изводљив циљ преговора: „постизање споразума о узајамном признавању, без угрожавања територијалног интегритета Kосова“. Kосово заслужује нормалну будућност у којој његови људи могу слободно путовати и стајати раме уз раме са онима из светских демократија, укључујући Сједињене Државе.“

„После више од две деценије непријатељства, надам се да ће се обе стране конструктивно међусобно повезати и да ће Сједињене Државе деловати као поштен и поштен посредник који ће државама помоћи да прихвате дијалог и постигну мир.“, завршио је Енгел.

2 KОМЕНТАРА

    • Zamisli da je umesto njega neko koji ima tvoj destruktivni mentalitet, gde bi to vodilo u neku spiralu zla, divljastva, unistenja, gde bi se dan poceo pitanjima zasto neki jos disu, zasto necije familije jos zive?! Kako moze ovaj tvoj komentar da prezivi na internetu meni ovo nije jasno, kao da nema sudstvo, policija, zakon, to jest kao da je dzungla zakon. ???

Оставите Коментар