Полагањем венаца на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу, председник Србије Александар Вучић и председник Белорусије Александар Лукашенко, одали су данас поподне почаст страдалима у борби за ослобођење Београда у Другом светском рату, чиме је почела званична дводневна посета председника Белорусије Србији.

Пре него што су положили венце, српски председник је сачекао на аеродрому Александра Лукашенка, а уприличен је и свечани дочек, па је председник Белорусије дочекан домаћински погачом и сољу, како налажу српски обичаји.

  • Добродошао велики и искрени пријатељу Србије – стоји на званичној инстаграм страници председника Србије.

Након тога двојица председника су се упутила ка Гробљу ослободиоцима Београда.

Двојицу председника на Гробљу ослободиоцима Београда 1944. дочекали су почасни батаљон Гарде и оркестар Војске Србије, као и градоначелник Београда Зоран Радојичић, а уз интонирање химни две земље, Вучић и Лукашенко су најпре положили венце на Споменик ослободиоцима Београда 1944.

Вучић и Лукашенко су затим положили венце и на Споменик црвеноармејцу подигнутом у част совјетских војника палих за слободу Београда.

Лукашенко се уписао у књигу посета почасних гостију.

Гробље ослободилаца Београда, које се налази преко пута Новог гробља, посвећено је југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда октобра 1944. године.

У меморијалном комплексу, отвореном 20. октобра 1954. године, сахрањено је 1.395 бораца Народноослободилачке војске Југославије и партизанских одреда Југославије (НОВ и ПОЈ) и 818 бораца Црвене армије.

Вучић и Лукашенко сутра ће имати састанак у четири ока после којег ће бити одржан пленарни сусрет делегација Србије и Белорусије.

Након тога уследиће церемонија размене потписаних билатералних докумената, после чега ће се председници Вучић и Лукашенко обратити медијима.

Оставите Коментар