ЛИДЕР Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је у Кључу да различити фактори утичу на напредак Босне и Херцеговине, попут кретања у свету и стања у Европској унији, додавши да на стање у БиХ утиче и постојање, како је рекао, агресивног национализма у суседној Србији.

Говорећи о претњама опстанку БиХ, Изетбеговић је казао да и велике силе неће допустити да „успеју планови оних који су правили злочине и који и данас проводе деструктивну политику“.

Он је оценио да су представници међународне заједнице у БиХ постали одлучнији, наводећи да је то „последица деловања СДА“.

Изетбеговић тврди да је СДА заслужна за то што је бивши Високи представник Валентин Инцко (Инзко) наметнуо закон о забрани негирања геноцида у БиХ.

Додао је да ће се у наредном периоду видети да ли ће се Тужилаштво БиХ „усудити да крене на (српског члана Председништва БиХ) Милорада Додика“, против којег су већ поднете кривичне пријаве за негирање геноцида.

„Видећемо хоће ли се усудити кренути на Додика. Све се своди на то да на нама (Бошњацима) вежбају мишиће“, казао је Изетбеговић, додавши да Тужилаштво БиХ није процесуирало многобројне афере у РС, а да ради на аферама у Федерацији БиХ, у којима су оптужени високи функционери СДА.

Говорећи о односима Бошњака и Хрвата, лидер СДА је оценио да је потребно да се ти односи унапреде.

Нагласио је и важност такозваног четвртог политичког стуба у БиХ, а то су грађанске и левичарске странке.

Изетбеговић је још навео да су Савез независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика и Хрватска демократска (ХДЗ) БиХ Драгана Човића у дефанзиви, а да СДА „има снагу и да ће се обрачунати са онима који праве проблеме у БиХ“.

Оставите Коментар