Шефица канцеларије ЕУ у Приштини Наталија Апостолова, изјавила је да очекује скоро укидање такси и да јој је то на недавном састанку потврдио и Аљбин Kурти.

Апостолова је за РТK на српском језику рекла да реципрочне мере које Приштина жели да уведе Србији не би требало да погоршају односе између Приштине и Београда, већ би морале да имају супротан ефекат – да отклоне препреке које постоје између две стране.

Апостолова је у емисији “Разговор” на РТK2, која ће у целини бити емитована у четвртак, 27. фебруара, истакла да је од Kуртија добила уверавања да ће таксе бити укинуте, додајући да не зна детаље које се односе на увођење реципроцитета према Србији.

„Реципроцитет какав год био не би требало да погорша односе између Kосова и Србије. Требало би да има позитиван ефекат, да уклони економске препреке Kосова и Србије. Реципроцитет не би требало да буде метод међусобног кажњавања“, рекла је она.

Говорећи о могућности да ЕУ именује специјалног представника за дијалог Београда и Приштине, Апостолова каже да је логично да се једна особа бави тим комплексним процесом и буде у потпуности предана послу.

„Мислим да ће он покренути овај процес, систематизовати га и убрзати и надамо се да ће крајњи споразум бити постигнут, што је позитивна ствар у овом случају“, навела је шефица канцеларије Европске уније у Приштини.

Она додаје и да ЕУ и САД имају исти циљ, а то је нормализација односа између Београда и Приштине.

„Ово мора да се деси коначним споразумом који треба да буде потписан и одобрен од парламената обеју страна. То је наш циљ, а како ћемо га постићи, па вероватно паралелним путевима којима пружамо подшку томе и то је веома важно“, рекла је Апостолова.

Оставите Коментар